Pasztet Patryka
Składniki:
400 g łopatki wieprzowej
300 g pręgi wołowej
300 g łopatki z dzika
250 g boczku surowego
200 g wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
2 garście borowików suszonych
1 cebula
1 czosnek (główka)
2 czerstwe bułki
2 jajka
150 g bułki tartej
50 ml oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, jałowiec, liść laurowy
Przygotowanie:
Mięsa wraz z warzywami , borowikami i przyprawami dusić około 2 godzin. Następnie ostudzić, po czym zemleć wszystko wraz z czerstwą bułką. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jajka i bułkę tartą. Przyprawioną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 1 godz. 50 min w 170 stopniach Celsjusza. Podawać po wystygnięciu wraz z dodatkami typu marynowane grzybki, ogórki konserwowe czy marynowana papryka.
Zupa z kurczakiem, rodzynkami i śliwkami
Składniki:
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
1/3 pora
300 g filet z kurczaka
100 g śliwek suszonych
100 g rodzynek
150 ml śmietanki 30%
50 g masła
1 cytryna
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, świeży tymianek
Przygotowanie:
Z warzyw przygotować wywar. Do wywaru warzywnego dodać rodzynki i śliwki, i chwilkę gotować, po czym dodać przesmażoną pierś z kurczaka. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodać kremówkę.
Polędwiczka wieprzowa w aromacie chrzanu podana na puree z borowikami i buraczkami z kozim serkiem
Składniki:
150 g polędwiczki wieprzowej
200 g ziemniaków
5 g borowików suszonych
50 g chrzanu
100 g buraków
200 ml śmietanki 30%
100 g masła
50 g koziego serka
1 cytryna
150 ml oleju z pestek winogron
sól, pieprz, świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Polędwiczkę zamarynować w chrzanie, soli i pieprzu. Z ziemniaków sporządzić puree i dodać do niego ugotowane suszone borowiki. Ugotować buraki, po czym poddusić w śmietance z kozim serkiem. Polędwiczkę smażyć na oleju z pestek winogron, po czym wstawić do piekarnika, by doszły. Nałożyć puree, obok podać buraczki z kozim serkiem, a na puree ułożyć polędwiczkę.
Ćwikła z chrzanem
Składniki:
2 buraki
200 ml octu balsamicznego
100 g miodu
30 g chrzanu
50 g pestek dyni
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
świeża mięta
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki i dusić w miodzie, occie i wodzie około godziny. Następnie wystudzić. Z jogurtu zrobić sos z dodatkiem chrzanu, miodu i świeżej mięty. Wyprażyć pestki dyni. Buraczki ułożyć na talerzu posypać prażonymi pestkami dyni, sos podać w osobnym naczyniu.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN