Parówki w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczny przepis zakłada, że głównymi składnikami tej potrawy są ciasto francuskie i parówki. Powstało jednak wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy: parówki w cieście francuskim z serem, parówki w cieście francuskim z pieczarkami, z musztardą, z boczkiem – wybór jest bardzo duży! Zachęcamy do zapoznania się z przepisem i do eksperymentów w kuchni!
Przepis na parówki w cieście francuskim
Jak już zostało wspomniane, parówki w cieście francuskim można przyrządzić na wiele sposobów – wszystko zależy od dodatków, których użyjemy. Jak zrobić parówki w cieście francuskim? To bardzo proste – wykonanie zajmuje raptem pół godziny, a efekty są naprawdę zaskakujące. Jest to danie dobre w szczególności dla tych osób, które lubią parówki, jednak znudziła im się tradycyjna wersja ich podania.
Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na parówki w cieście francuskim z serem.
Przepis na 2 porcje, czas przygotowania: 0,5 godz.
Składniki:
- 4 parówki,
- 4 plastry sera żółtego,
- 2 kawałki ciasta francuskiego (1 opakowanie wystarczy),
- 1 jajko.
Przyrządzanie:
- Wyjmujemy z opakowania ciasto francuskie. Wydzielamy jeden kawałek. Ciasto kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 2 cm.
- Parówki owijamy w duże plastry sera, a następnie całość owijamy przygotowanymi paskami ciasta francuskiego – tworzymy z niego harmonijkę wokół parówki.
- Parówki w cieście francuskim układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza. Na pytanie, jak długo piec parówki, odpowiadamy: wystarczy ok. 15-20 min!
Parówki w cieście francuskim można podawać na ciepło wraz z ulubionym sosem oraz z pieczywem, ale również na zimno jako przekąskę. Jeżeli wybieramy sposób drugi, parówki można pokroić w krążki i wbić w nie wykałaczki – będą prezentować się bardzo dobrze.
Parówki w cieście francuskim z dodatkami - kilka pomysłów
Parówki można przyrządzić na wiele innych sposobów – wystarczy użyć ulubionych dodatków. Jednym z równie prostych przepisów są parówki w cieście francuskim z pieczarkami lub z serem i pieczarkami. Z podanego przepis uzyskamy porcje dla dwóch osób (lub czterech, jeśli podamy po jednej parówce).
Składniki:
- 4 parówki,
- 4 plastry sera żółtego,
- 5 pieczarek,
- 4 kawałki ciasta francuskiego (1 opakowanie wystarczy),
- 1 jajko.
Przyrządzanie:
- Przygotowujemy pieczarki: dokładnie je myjemy, obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle.
- Parówki owijamy w żółty ser.
- Rozkładamy 4 kawałki ciasta francuskiego. Na każdym umieszczamy przygotowane pieczarki.
- Na cieście francuskim kładziemy parówki i zawijamy je.
- Całość trafia do piekarnika na ok. 20 min, rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Uwaga! Brak sera w plastrach nie jest problemem. Ser można zetrzeć i posypać nim pieczarki – efekt będzie równie dobry.
Przepis ten można dowolnie modyfikować. Jedną z popularnych wersji są parówki w cieście francuskim z musztardą – wystarczy posmarować parówki musztardą przed zawinięciem ich w ciasto francuskie. Równie popularne są parówki w cieście francuskim z szynką czy z pomidorami i serem lub innymi warzywami. W kuchni ograniczać może nas tylko wyobraźnia! Lubisz cebulę, szpinak lub inne warzywa? A może przepadasz za serem pleśniowym lub boczkiem? Masz pełną dowolność w przyrządzaniu tego dania!
Dodatki, których możesz użyć to:
- papryka,
- szpinak,
- świeży pomidor,
- pomidor suszony,
- pieczarki,
- różne rodzaje serów.
Sosy, które pasują do parówek francuskich to:
- musztardowy,
- pomidorowy,
- czosnkowy.
Parówki w cieście francuskim dla dzieci i dla dorosłych
Parówki w cieście francuskim dla dzieci? Oczywiście, że to doskonały pomysł! Dzieci zazwyczaj bardzo lubią to mięso i zazwyczaj nie mają nic przeciwko, aby przyrządzić je w niecodziennej formie. Należy jednak pamiętać, że jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, warto dokładnie rozważyć, jakie dodatki znajdą się w potrawie – ważne, by dziecko lubiło każdy z nich. Parówki w cieście francuskim nadają się na smaczną kolację oraz przystawkę lub przekąskę w gronie znajomych. Im więcej ciekawych i kolorowych dodatków, tym danie będzie prezentowało się lepiej, w szczególności po przekrojeniu.
Życzymy udanych eksperymentów w kuchni!
Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto