Chłodnik owocowy na trzy sposoby
Składniki:
15 dkg owoców kiwi (obranych)
15 dkg truskawek (oczyszczonych)
15 dkg melon kantalupa (obrany i pozbawiony pestek)
300 ml kefiru
50 ml soku z limonki
cukier do smaku
Przygotowanie:
Zmiksuj owoce w oddzielnych naczyniach. Dodaj do każdego naczynia po 100 ml kefiru, dopraw do smaku cukrem i sokiem z limonki. Przed podaniem dobrze schłodź. Podaj w trzech różnych szklankach.
Pieczone śliwki i brzoskwinie nadziewane suszonymi owocami i serem pleśniowym
Składniki:
8 śliwek
8 brzoskwiń
2 łyżki suszonych moreli
2 łyżki suszonych śliwek
2 łyżki orzeszków piniowych
10 dkg sera pleśniowego z niebieską pleśnią (połamanego na kawałki)
100 ml wytrawnego białego wina
masło do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
Zblanszuj brzoskwinie i śliwki w gorącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i usuń pestki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. W moździerzu utrzyj suszone owoce i orzechy na pastę. Nałóż do śliwek i moreli i posyp serem. Skrop owoce winem, a resztę wina wlej do naczynia do zapiekania. Piecz 30-40 minut w 180 st.
Owoce z lekkim sosem z imbirem i chili
Przygotowanie:
10 dkg poziomek
10 dkg jeżyn
10 dkg agrestu
12 żółtek
25 dkg cukru
1 l mleka
2,5 dkg posiekanego świeżego imbiru
5 g posiekanej świeżej papryczki chili
Przygotowanie:
W misce ubij żółtka z jedną trzecią cukru na gęstą pianę. Zagotuj mleko z pozostałym cukrem, imbirem i chili. Wlej gorące mleko do ubitych żółtek. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie kremowy sos. Przelej sos przez sitko i podaj z owocami.
Ciasteczka francuskie z czereśniami
Składniki:
20 dkg czereśni
50 ml wody
50 ml miodu
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
20 dkg ciasta francuskiego
1 żółtko
50 ml mleka
Przygotowanie:
Owoce zagotuj z wodą, cynamonem, anyżem i miodem. Gotuj 1-2 minuty. Odcedź na sitku, a odcedzony sok gotuj w garnuszku, aż zgęstnieje, a następnie ponownie wymieszaj z owocami. Z ciasta francuskiego wytnij koła i posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piecz aż ciastka będą rumiane. Przełóż owocami, tak żeby powstało coś w rodzaju owocowej napoleonki.
Tradycyjny melon z macerowanymi owocami
Składniki:
4 melony kantalupa
10 dkg arbuza (bez pestek) i pokrojonego w kostkę
10 dkg malin
10 dkg jagód
150 ml wytrawnej sherry
50 g posiekanych świeżych ziół
Przygotowanie:
Melony rozkrój na pół (robiąc nacięcia w kształcie zygzaka). Wydrąż miąższ małą gałkownicą, tak żeby powstały ładne kuleczki. Wymieszaj kuleczki z melona z pozostałymi owocami i ziołami, zalej sherry i maceruj co najmniej godzinę. Nałóż owoce do wydrążonych melonów i podawaj na głębokich talerzach wypełnionych kruszonym lodem.
Palce lizać!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN