Na upały

Jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym
Jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym
Przed nami gorący tydzień dlatego Piotr Kucharski zdecydował się przygotować kilka dań, na bazie jogurtu, idealnych na upały. Może skorzystacie z jego przepisów i przygotujecie dziś w domu: chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów, grillowane kotleciki z jogurtem, jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym?

Chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

2 czerwone papryki

3 duże bardzo dojrzałe pomidory

1 papryczka chilli

100 ml oliwy extra vergine

2 kromki białego chleba

Jogurt gęsty - 1 opakowanie

Pestki dyni

Sól pieprz

Przygotowanie:

Paprykę włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu przełóż do garnka i przykryj pokrywką, zostaw na kilka minut i potem zdejmij skórkę. W czasie, gdy papryka się piecze, sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Następnie paprykę, chilli, pomidory, oliwę i chleb bez skórki pokrojony w kawałki zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Porządnie schłodź przed podaniem. Serwuj z łyżką gęstego jogurtu na wierzchu, prażonymi pestkami dyni i skropione oliwą.

Grillowane kotleciki z jogurtem

Składniki:

400 gr mięsa mielonego wołowego

400 gr mięsa wieprzowego z łopatki mielonego

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego świeżego oregano

Sos:

1 opakowanie gęstego jogurtu

Garść rukoli

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Mix sałat oraz pity do podania

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe i wołowe wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, przypraw solą i pieprzem. Uformuj podłużne kotleciki. Obsmaż na grillu lub patelni grillowej z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z drobno posiekaną rukolą, posiekanym i roztartym czosnkiem oraz oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Kotleciki podawaćj z chlebkiem pita i mixem sałat. Całość serwuj z sosem.

Jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym

Składniki:

700 gram gęstego jogurtu

4 łyżki żelatyny

100 ml likieru migdałowego

150 gr cukru pudru

Mus malinowy:

400 gr malin

Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Płatki migdałowe do podania

Przygotowanie:

Żelatynę przesyp do kubeczka i zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut. Jogurt wymieszaj z likierem migdałowym i cukrem pudrem i odstaw na chwilkę. Do namoczonej żelatyny dodaj 5 łyżek gorącej wody i wymieszaj do momentu aż żelatyna się rozpuści. Mieszając jogurt powoli dodawaj żelatynę. Całość przelej do 6 pucharków i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Przygotowanie musu malinowego: Maliny zmiksuj z sokiem z cytryny na gładką masę i przetrzyj przez sito z drobnymi oczkami, aby pozbyć się pestek. Przed podaniem na wierzch panna cotty nalej mus malinowy i posyp prażonymi migdałami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości