Majowy krupnik z pulpecikami i parmezanem
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 pęczki młodej włoszczyzny
świeży szczaw
4 młode ziemniaki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
300 g mięsa mielonego cielęcego
żółtko
koperek
natka pietruszki
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy na początku delikatny wywar na skrzydełkach i przyprawach. Mięso mielone łączymy z przysmażoną cebulką oraz żółtkiem i parmezanem. Porcjujemy jak najmniejsze pulpeciki i gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli. Włoszczyznę kroimy w na kawałki. Do wywaru wrzucamy ziemniaki i gotujemy. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu dokładnie płuczemy. Dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy włoszczyznę pokrojoną. Po 10 minutach dodajemy listki szczawiu. Olbrzymi bukiet kolorowych warzyw. Klarowna zupa z kaszą i delikatnym smakiem szczawiu i do tego mini pulpeciki.
Kapusta młoda z włoszczyzną i roladkami ze schabu
Składniki:
młoda kapusta
2 łyżki oliwy z oliwek
włoszczyzna
sól, pieprz czarny
liść laurowy
1 łyżka cukru
koperek
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy na grubsze kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody i lekko sparzamy. Sparzoną kapustę odcedzamy. Włoszczyznę kroimy w kostkę. Cebulkę przesmażamy na oliwie, dodajemy włoszczyznę. Krótko podsmażamy i łączymy z kapustą. Delikatnie podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy tylko kapusta będzie prawie miękka, dodajemy pokrojony koperek. Dużo koperku!
400 g schabu
pomidory suszone
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry. Rozklepujemy i na każdym układamy pomidora suszonego. Zwijamy roladki i obsmażamy na oleju. Usmażone wkładamy do kapusty i wszystko razem jeszcze dusimy.
Faszerowana kapusta z włoszczyzną i ziemniakami
Składniki:
młoda kapusta
1 kg ziemniaków
2 jaja
cebula zielona
włoszczyzna
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy w całości albo w mikrofalówce. Zdejmujemy sparzone liście, odcinamy stwardniałe nerwy. Ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Cebulkę przesmażamy na oleju. Do cebulki przesmażonej dodajemy pokrojoną bardzo drobno włoszczyznę i ziemniaki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy jajka. Powstałą masę umieszczamy na przygotowanych liściach kapuścianych i zwijamy je jak gołąbki. Do farszu możemy dodać troszkę mięsa mielonego lub pokrojoną w kostkę szynkę. Przygotowane gołąbki układamy w garnku, podlewamy delikatnie wodą i na wierzch układamy kawałki masła. Zapiekamy w piekarniku około 1 godziny.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN