Zielone szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką serrano i parmezanem
Składniki:
150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego
12 sztuk zielonych szparagów
kilka plasterków szynki parmeńskiej
tarty parmezan
do posmarowania: żółtko + 1 łyżeczka mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmrozić. Szparagi opłukać i przygotować. Obtoczyć w oliwie z oliwek z odrobiną soli i pieprzu. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie rozwałkować na około 2 - 3 mm. Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Położyć plasterek szynki i sera na środek, po ukosie kwadratu położyć po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym parmezanem. Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie. Końce ciastka dokładnie zlepić pośrodku. Ciasto na górze paczuszek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Wyjąć paczuszki z piekarnika.
Muffiny jaglane ze szparagami i wędzonym łososiem
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
dwa duże jajka
3 zielone szparagi
3 plastry wędzonego łososia
sól
pieprz
Przygotowanie: Jajka rozbełtać w misce. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone w plasterki szparagi oraz poszarpane plastry łososia. Wymieszać I doprawić solą oraz pieprzem. Przelać do foremki na muffin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Kanapeczki z kozim serem i świeżymi figami
Składniki:
chrupiący chleb
kozi ser w kubełku
świeże jeżyny
świeże figi
Brownie z truskawkami
Składniki:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g drobnego cukru
135 g mąki
kilka truskawek
100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka I roztopić na minimalnym ogniu. Dodać pokruszoną gorzką cekoladę i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wanilię Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą mleczną. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
Ciasto szpinakowy mech
Składniki:
*Obsypane jadalnymi bratkami – potrzebne ok. 3 sztuk kwiatków w doniczce
Ciasto
450 g świeżego szpinaku
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone (zimne)
200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wanili
skórka starta z limonki
Przygotowanie: Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty, następnie wyłożyć na sitko i odsączyć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Jajka wbić do miski I zmiksować razem z cukrem. Następnie ciągle ubijając wlewać powolutku olej. Dodać szpinak i zmiksować na małych obrotach miksera.. Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach. Masę wylać do formy z dnem wyłożonym papierem do piepczenie i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder,wanilię I skórkę startą z limonki. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Mus Cytrynowy
Składniki:
*Podany w kieliszkach do Szampana
Porcja dla 4 osób
duży jogurt naturalny ( ok. 330g)
mleko skondensowane słodzone (ok.200g)
szklanka zimnego mleka (ok.150g)
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
sok wyciśnięty z dwóch limonek
Przygotowanie:
Wymieszać razem wszystkie składniki. Schłodzić ok. 1h w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN