Majówka z przytupem!

"Nie mamy jakiegoś, takiego wielkiego sekretu jak np. Lewandowscy te 'kule mocy' (...) my jemy konsekwentnie dobrze" mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała nam dziś w kuchni. Smacznego!

Zielone szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką serrano i parmezanem

Składniki:

150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego

12 sztuk zielonych szparagów

kilka plasterków szynki parmeńskiej

tarty parmezan

do posmarowania: żółtko + 1 łyżeczka mleka

sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmrozić. Szparagi opłukać i przygotować. Obtoczyć w oliwie z oliwek z odrobiną soli i pieprzu. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie rozwałkować na około 2 - 3 mm. Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Położyć plasterek szynki i sera na środek, po ukosie kwadratu położyć po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym parmezanem. Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie. Końce ciastka dokładnie zlepić pośrodku. Ciasto na górze paczuszek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 12 minut. Wyjąć paczuszki z piekarnika.

Muffiny jaglane ze szparagami i wędzonym łososiem

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

dwa duże jajka

3 zielone szparagi

3 plastry wędzonego łososia

sól

pieprz

Przygotowanie: Jajka rozbełtać w misce. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone w plasterki szparagi oraz poszarpane plastry łososia. Wymieszać I doprawić solą oraz pieprzem. Przelać do foremki na muffin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.

Kanapeczki z kozim serem i świeżymi figami

Składniki:

chrupiący chleb

kozi ser w kubełku

świeże jeżyny

świeże figi

Brownie z truskawkami

Składniki:

200 g masła

200 g gorzkiej czekolady

3 jajka

250 g drobnego cukru

135 g mąki

kilka truskawek

100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka I roztopić na minimalnym ogniu. Dodać pokruszoną gorzką cekoladę i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wanilię Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą mleczną. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Ciasto szpinakowy mech

Składniki:

*Obsypane jadalnymi bratkami – potrzebne ok. 3 sztuk kwiatków w doniczce

Ciasto

450 g świeżego szpinaku

2/3 szklanki oleju

1 szklanka cukru

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g serka mascarpone (zimne)

200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej)

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka wanili

skórka starta z limonki

Przygotowanie: Świeży szpinak włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty, następnie wyłożyć na sitko i odsączyć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Jajka wbić do miski I zmiksować razem z cukrem. Następnie ciągle ubijając wlewać powolutku olej. Dodać szpinak i zmiksować na małych obrotach miksera.. Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach. Masę wylać do formy z dnem wyłożonym papierem do piepczenie i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder,wanilię I skórkę startą z limonki. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Mus Cytrynowy

Składniki:

*Podany w kieliszkach do Szampana

Porcja dla 4 osób

duży jogurt naturalny ( ok. 330g)

mleko skondensowane słodzone (ok.200g)

szklanka zimnego mleka (ok.150g)

sok wyciśnięty z dwóch cytryn

sok wyciśnięty z dwóch limonek

Przygotowanie:

Wymieszać razem wszystkie składniki. Schłodzić ok. 1h w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!