Zdjęcie: Michal Wargin / East News
Quesadilla z kurczakiem
Składniki:
8 tortilli
2 pomidory
1 papryczka chilli
200 g żółtego sera
1 czerwona cebula
2 upieczone filety z piersi kurczaka
mały pęczek posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem tortilli wymieszać. Jedną tortillę ułożyć na ciepłej patelni, na wierzchu ułożyć jedną czwartą „farszu”. Przykryć tortillą, docisnąć, np. pokrywką o mniejszej średnicy niż patelnia, podpiec przez kilka minut. Tortillę odwrócić i już bez pokrywki podpiec kolejne kilka minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Przed podaniem każdą tortillę przekroić na cztery części.
Letnie warzywa z Vinaigrette
Składniki:
ogórek
cukinia
200 ml oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
młoda marchew
0,5 łyżeczki pieprzu
8 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć wszystkie składniki na sos i energicznie potrzasnąć. Przelać do kilku niskich szklanek. Warzywa umyć i pokroić w grube 5 cm słupki. Włożyć do szklanek z sosem i podawać.
Sałatka owocowa w melonie
Składniki:
1 melon
1 mango
winogrona
10 truskawek
1 łyżka cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżka listków mięty
Sposób przygotowania:
Wierzch melona odciąć. Usunąć pestki i wydrążyć miąższ. Wszystkie owoce pokroić na małe kawałki, wymieszać z miętą, sokiem z cytryny i cukrem. Sałatkę przełożyć do wydrążonego melona, przykryć odciętym wierzchem. Schłodzić w lodówce.
Sałatka warzywna z sosem serowym
Składniki:
1 ciabatta
1 awokado
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
2 młode sałaty rzymskie
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki jasnego octu winnego
80 g niebieskiego sera pleśniowego
2 garście pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Kostki ciabatty ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, wycisnąć na wierzch czosnek, wymieszać i wstawić do piekarnika. Podpiec, co jakiś czas ruszając blachą, aby bułka się równo zrumieniła. Ocet winny wymieszać ze śmietaną, dodać pokruszony ser i wymieszać. Warzywa i kostki ciabatty ułożyć na dużym talerzu, całość polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Cytrynowe kostki
Składniki:
truskawki
2 duże jajka
1 szklanka mąki
0,75 szklanki cukru
200 g drobnego cukru
50 g tartych migdałów
175 g miękkiego masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 3 cytryn
0,5 łyżeczki sody spożywczej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 krople aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Małą blachę do pieczenia (20x20 cm) nasmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, jajka, aromat waniliowy, skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć na przygotowaną blachę i piec około 30 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu odstawić aby ostygło. Wyjąć z blaszki i pokroić na 16 kwadratów. Pozostały sok z cytryn przelać do miseczki a drobny cukier na talerz. Każdy z kawałków ciasta szybko zanurzać w soku a następnie obtoczyć w cukrze. Ułożyć razem z truskawkami na tortownicy.
Różowa lemoniada
Składniki:
8 cytryn
200 g cukru
140 g malin
kostki lodu do podania
Sposób przygotowania:
Cytryny obrać ze skórki, tak aby było na nich jak najmniej białej błony. Z cytryn wycisnąć sok i wymieszać go z cukrem, skórkami i malinami. Całość zalać 1,5 litra gotującej się wody, odstawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez sito, dokładnie dociskając łyżką do sitka aby wycisnąć cały sok z malin. Podawać z lodem, plasterkami cytryn i malinami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN