Święto Dziękczynienia po polsku. Ten przepis na kurczaka oczaruje gości

Kurczak pieczony w całości
Kurczak po polsku
Źródło: from_my_point_of_view / Getty Images
Każdy choć raz, oglądając amerykańskie filmy opowiadające o tradycyjnym święcie, zamarzył o wystawnym obiedzie z wielkim pieczonym ptakiem. W polskiej kuchni można bez trudu znaleźć przepisy na drób, które - choć proste w wykonaniu - oczarują gości. Kurczak po polsku bez wątpienia stanie się gwiazdą uroczystego obiadu.

Pieczenie całego kurczaka na Święto Dziękczynienia

Polacy nie gęsi i swój drób mają - można powiedzieć, parafrazując słynne powiedzenie. Tradycja jedzenia wykwintnie przygotowywanego drobiu sięga czasów szlacheckich, kiedy na wielkopańskich stołach gościły perliczki, kuropatwy czy bażanty. Dziś, nieco skromniej, sięgamy po kurczaka i indyka. Kupowane ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli mięso jest łatwe w przygotowaniu i smakuje wszystkim mięsożernym.

Zobacz wideo: Co na obiad? Soczysty kurczak

DD_20211002_Kuchnia_REP
Co na obiad? Soczysty kurczak!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Fani kultowego serialu "Przyjaciele" z pewnością pamiętają, jak w jednym z odcinków Joye usiłuje samotnie zjeść pieczonego indyka. Wielkie ptaszysko jest jednak niełatwym wyzwaniem nawet dla największych głodomorów, w dodatku w Polsce znalezienie niepoćwiartowanego indyka nie jest wcale takie oczywiste. Dlatego warto sięgnąć po kurczaka, który będzie równie dostojnie prezentował się na talerzu.

Kurczę pieczone w całości zrobi jeszcze większe wrażenie na gościach, jeśli wcześniej mięso zostanie zluzowane, czyli usuniemy z niego wszystkie kości. Nie jest to sprawa wymagająca wielkiej wprawy, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość. W internecie bez problemu można znaleźć filmy instruktażowe prezentujące cały proces, z którym poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze. Przygotowanie mięsa warto rozpocząć dzień wcześniej, aby natarte przyprawami mogło przeniknąć ich smakiem.

Przepis na kurczaka po polsku

Składniki na kurczaka pieczonego:

  • Duży kurczak,
  • 500 gramów wątróbki drobiowej,
  • 100 gramów masła,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • 2 szklanki mleka,
  • pęczek natki piertuszki,
  • czosnek,
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek,
  • cytryna,
  • 4 kwaśne jabłka,
  • wykałaczki lub dratwa.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczonego kurczaka oprószyć solą, pieprzem, przeciśniętymi trzema ząbkami czosnku i majerankiem. Skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w lodówce.
  2. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, dodać żółtko. Delikatnie połączyć obie masy drewnianą łyżką. Dodać bułkę namoczoną w mleku (można użyć bułki tartej).
  3. Surową wątróbkę oczyścić i za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmielić na mus. Dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać z masą jajeczno-maślaną, doprawić gałką muszkatołową.
  4. Kurczaka nadziać farszem. Mięso należy zszyć lub spiąć wykałaczkami.
  5. Kurczaka pieczemy godzinę w temperaturze 200 st. C. w towarzystwie jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Na początku pieczenia warto mięso delikatnie podlewać wodą, aby zachowało soczystość.
  6. Tak przyrządzonego kurczaka podajemy z gorącymi jabłkami i ciemnymi kluskami śląskimi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości