Pieczenie całego kurczaka na Święto Dziękczynienia
Polacy nie gęsi i swój drób mają - można powiedzieć, parafrazując słynne powiedzenie. Tradycja jedzenia wykwintnie przygotowywanego drobiu sięga czasów szlacheckich, kiedy na wielkopańskich stołach gościły perliczki, kuropatwy czy bażanty. Dziś, nieco skromniej, sięgamy po kurczaka i indyka. Kupowane ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli mięso jest łatwe w przygotowaniu i smakuje wszystkim mięsożernym.
Zobacz wideo: Co na obiad? Soczysty kurczak
Fani kultowego serialu "Przyjaciele" z pewnością pamiętają, jak w jednym z odcinków Joye usiłuje samotnie zjeść pieczonego indyka. Wielkie ptaszysko jest jednak niełatwym wyzwaniem nawet dla największych głodomorów, w dodatku w Polsce znalezienie niepoćwiartowanego indyka nie jest wcale takie oczywiste. Dlatego warto sięgnąć po kurczaka, który będzie równie dostojnie prezentował się na talerzu.
Kurczę pieczone w całości zrobi jeszcze większe wrażenie na gościach, jeśli wcześniej mięso zostanie zluzowane, czyli usuniemy z niego wszystkie kości. Nie jest to sprawa wymagająca wielkiej wprawy, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość. W internecie bez problemu można znaleźć filmy instruktażowe prezentujące cały proces, z którym poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze. Przygotowanie mięsa warto rozpocząć dzień wcześniej, aby natarte przyprawami mogło przeniknąć ich smakiem.
Przepis na kurczaka po polsku
Składniki na kurczaka pieczonego:
- Duży kurczak,
- 500 gramów wątróbki drobiowej,
- 100 gramów masła,
- jajko,
- czerstwa bułka,
- 2 szklanki mleka,
- pęczek natki piertuszki,
- czosnek,
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek,
- cytryna,
- 4 kwaśne jabłka,
- wykałaczki lub dratwa.
Przygotowanie:
- Oczyszczonego kurczaka oprószyć solą, pieprzem, przeciśniętymi trzema ząbkami czosnku i majerankiem. Skropić sokiem z cytryny i zostawić na noc w lodówce.
- Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, dodać żółtko. Delikatnie połączyć obie masy drewnianą łyżką. Dodać bułkę namoczoną w mleku (można użyć bułki tartej).
- Surową wątróbkę oczyścić i za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmielić na mus. Dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać z masą jajeczno-maślaną, doprawić gałką muszkatołową.
- Kurczaka nadziać farszem. Mięso należy zszyć lub spiąć wykałaczkami.
- Kurczaka pieczemy godzinę w temperaturze 200 st. C. w towarzystwie jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Na początku pieczenia warto mięso delikatnie podlewać wodą, aby zachowało soczystość.
- Tak przyrządzonego kurczaka podajemy z gorącymi jabłkami i ciemnymi kluskami śląskimi.
Zobacz także:
- Przepis na cytryny w sosie własnym - domowy syrop wzmacniający odporność
- Kwiaty w kuchni. Jak je wykorzystać?
- Proste, tanie i smaczne. Przepisy Darii Ładochy idealne na zimowe dni
Autor: Adam Barabasz
Źródło zdjęcia głównego: from_my_point_of_view / Getty Images