Grzanki z niebieskim serem i pomidorami
Składniki:
1 bułka paryska
2 duże pomidory
1 kawałek sera pleśniowego typu lazur
czosnek
oliwa
bazylia
oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kroimy bułkę paryską, każda kromkę nacieramy obranym ząbkiem czosnku. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, lub podsmażamy na patelni, tak, żeby się zarumieniła. Ser kroimy w cienkie plasterki i kładziemy na ciepłe grzanki, aby się rozpuścił. 2 lub 3 pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z oliwą i przyprawami. Przyprawione pomidory układamy na wierzchu grzanek.
Sałatka z pieczonym kurczakiem i miodowym dresingiem
Składniki:
1 sałata lodowa
½ sałaty czerwonej
1 cebula
2 garści rukoli
gałązka pomidorków cherry
2 piersi z kurczaka
miód
ziarna słonecznika
oliwa
pieprz
sól
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy je na patelni, gdy już się zarumienią polewamy je miodem uważając by się nie przypalił. Kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą. Myjemy i osuszamy sałaty, rwiemy na mniejsze części. Kroimy pomidorki na połówki. Składniki układamy w misce dodajemy rukole i kurczaka. Całość polewamy oliwą i sosem, który powstał na patelni po smażeniu. Ziarna słonecznika prażymy na patelni Posypujemy nimi sałatkę.
Pasta carbonara z wiejskim boczkiem
Składniki:
35 dag chudego boczku
3 jajka klasy 0 ( żółtka)
śmietana 18% duże opakowanie
opakowanie makaronu tagliatelle
parmezan
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wstawiamy w dużym garnku wodę na makaron. Kroimy boczek na płaskie kostki. Podsmażamy go na patelni. Do opakowania od śmietany dodajemy 3 żółtka, mieszamy dokładnie widelcem, doprawiamy pieprzem. Odcedzamy ugotowany al dente makaron tak, aby na dnie garnka zostało trochę wody z gotowania. Do garnka dodajemy podsmażony boczek i wlewamy śmietanowo jajeczny sos Posypujemy startym parmezanem. Mieszamy wszystko dokładnie, nie zdejmując z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Burgery travel sandwich
Składniki:
kilka bułek z sezamem
½ kg mielonego mięsa wołowego
ser żółty topiony w plasterkach
1 czerwona cebula
tymianek
ogórki konserwowe lub pikle
sałata masłowa
masło
majonez
czosnek
garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie: W misce mieszamy mielone mięso i posiekaną pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą. Połącz wszystko w jedną masę, formujemy 5 płaskich placków. Mięso podsmaż na patelni, smaż wedle uznania, tak jak lubisz. Na tej samej patelni usmaż krążki cebuli, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszaj od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Przekrój bułki na połowy i podgrzej w piekarniku. Gdy bułki będą ciepłe ułóż na nich sałatę, usmażone mięso, ser i pikle. Sos do burgerów: w małym naczyniu wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj sosem burgera i przykryj drugą kromką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN