Kuchnia w drodze

Justyna i Michał wybierają się w długą podróż poślubną po Europie. On będzie uczył windsurfingu, a ona będzie pisać książkę kucharską dla podróżników. Dziś w naszej kuchni opowiedzieli jak wyobrażają sobie swoją przygodę!

Grzanki z niebieskim serem i pomidorami

Składniki:

1 bułka paryska

2 duże pomidory

1 kawałek sera pleśniowego typu lazur

czosnek

oliwa

bazylia

oregano

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kroimy bułkę paryską, każda kromkę nacieramy obranym ząbkiem czosnku. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, lub podsmażamy na patelni, tak, żeby się zarumieniła. Ser kroimy w cienkie plasterki i kładziemy na ciepłe grzanki, aby się rozpuścił. 2 lub 3 pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem z oliwą i przyprawami. Przyprawione pomidory układamy na wierzchu grzanek.

Sałatka z pieczonym kurczakiem i miodowym dresingiem

Składniki:

1 sałata lodowa

½ sałaty czerwonej

1 cebula

2 garści rukoli

gałązka pomidorków cherry

2 piersi z kurczaka

miód

ziarna słonecznika

oliwa

pieprz

sól

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy je na patelni, gdy już się zarumienią polewamy je miodem uważając by się nie przypalił. Kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą. Myjemy i osuszamy sałaty, rwiemy na mniejsze części. Kroimy pomidorki na połówki. Składniki układamy w misce dodajemy rukole i kurczaka. Całość polewamy oliwą i sosem, który powstał na patelni po smażeniu. Ziarna słonecznika prażymy na patelni Posypujemy nimi sałatkę.

Pasta carbonara z wiejskim boczkiem

Składniki:

35 dag chudego boczku

3 jajka klasy 0 ( żółtka)

śmietana 18% duże opakowanie

opakowanie makaronu tagliatelle

parmezan

natka pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy w dużym garnku wodę na makaron. Kroimy boczek na płaskie kostki. Podsmażamy go na patelni. Do opakowania od śmietany dodajemy 3 żółtka, mieszamy dokładnie widelcem, doprawiamy pieprzem. Odcedzamy ugotowany al dente makaron tak, aby na dnie garnka zostało trochę wody z gotowania. Do garnka dodajemy podsmażony boczek i wlewamy śmietanowo jajeczny sos Posypujemy startym parmezanem. Mieszamy wszystko dokładnie, nie zdejmując z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Burgery travel sandwich

Składniki:

kilka bułek z sezamem

½ kg mielonego mięsa wołowego

ser żółty topiony w plasterkach

1 czerwona cebula

tymianek

ogórki konserwowe lub pikle

sałata masłowa

masło

majonez

czosnek

garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie: W misce mieszamy mielone mięso i posiekaną pietruszkę, doprawiamy pieprzem i solą. Połącz wszystko w jedną masę, formujemy 5 płaskich placków. Mięso podsmaż na patelni, smaż wedle uznania, tak jak lubisz. Na tej samej patelni usmaż krążki cebuli, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszaj od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Przekrój bułki na połowy i podgrzej w piekarniku. Gdy bułki będą ciepłe ułóż na nich sałatę, usmażone mięso, ser i pikle. Sos do burgerów: w małym naczyniu wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj sosem burgera i przykryj drugą kromką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości