KITRI dla 4 osób
Składniki:
100 g ryżu długiego białego - 40 gr
150 g grochu - 50 gr
1/2 średniego kalafiora - 1 zł 90 gr
350 g ziemniaków - 50 gr
1 duża czerwona papryka (200 g) - 1 zł 20 gr
1 pora – 1 zł
25 g imbiru - 40 gr
2-3 ząbki czosnku - 50 gr
100 g masła - 2 zł
2 łyżki oliwy z oliwek - 50 gr
1 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 20 gr
płaska łyżka kurkumy - 40 gr
pęczek pietruszki - 1 zł 20 gr
sok z połowy cytryny - 20 gr
sól do smaku
Koszt całkowity: 10 zł 90 gr
Przygotowanie:
Groch moczymy przez noc w dwukrotnej ilości wody. Odsączamy i gotujemy w 5 szklankach wody. Po 20 minutach od zagotowania dodajemy ryż i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Po 30 minutach dodajemy pokrojonego w różyczki kalafiora. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dwie łyżki masła. Imbir i czosnek ucieramy w moździerzu na pastę i smażymy chwilę na patelni. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i drobno pokrojonego pora. Po około 10 minutach smażenia zawartość patelni przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Dodajemy resztę masła, kurkumę, pieprz, sok z cytryny i sól do smaku. Sprawdzamy czy wszystkie składniki są miękkie, a groch rozgotowany. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dodajemy poszatkowana natkę pietruszki.
RYŻ MEKSYKAŃSKI dla 4 osób
Składniki:
200 g ryżu basmati - 2 zł
100 g suchej czerwonej fasoli - 50 gr
1 limonka - 1 zł
3-4 ząbki czosnku -80 gr
150 g kukurydzy - 1 zł
1 ostra papryczka (ok 30 g)- 1 zł 50 gr
łyżeczka oregano suszonego - 30 gr
łyżka słodkiej papryki - 50 gr
1 szklanki oliwy z oliwek- 3 zł
sól do smaku
Koszt całości: 10 zł 60 gr
Przygotowanie:
Ryz gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę. Fasole namaczamy przez noc w dwukrotnej ilości wody, następnie płuczemy, gotujemy godzinę w trzykrotnej ilości lekko osolonej wody i odsączamy. Ziarna kukurydzy gotujemy w małej ilości wody aż staną się miękkie( 6-8 minut). Na oliwie z oliwek chwilę podsmażamy drobno pokrojone ząbki czosnku, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na końcu słodką paprykę. Dodajemy ugotowaną fasolę i kukurydzę i całość dorzucamy do ugotowanego ryżu. Doprawiamy oregano, sokiem z limonki i sola do smaku.
SAŁATKA
Skałdniki:
300 g pomidorów - 2 zł
300 g ogórków kiszonych - 2 zł
2 małe czerwone cebulki (ok. 100 g) - 30 gr
2 łyżki oleju słonecznikowego - 20 gr
1 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 20 gr
Koszt całkowity: 4 zł 70 gr
Przygotowanie:
Pomidory, cebulki i ogórki kroimy w plasterki, mieszamy z pozostałymi składnikami.
TARTA Z LAZUREM I ZIELONA PAPRYKĄ dla 4 osób
ciasto:
90 g masła -1zł 80 gr
1 łyżka oleju - 20 gr
3 łyżki wody
1/8 łyżeczki soli
150 g mąki - 30 gr
dodatki:
200 g białej cebuli cukrowej - 1zł 10 gr
200 g żółtego lazura - 6 zł 80 gr
3 łyżki musztardy francuskiej - 50 gr
2 zielone papryki ( ok. 350 g) - 1zł 70 gr
ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek -2 zł
łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 40 gr
sól do smaku
Koszt całości: 14 zł 80 gr
Przygotowanie:
Składniki ciasta ( poza mąką) w żaroodpornym naczyniu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika aż masło rozpuści się I lekko przyrumieni przy rancie (200 stopni). Wyjmujemy I dosypujemy mąkę. Mieszamy łyżką aż powstanie kulka ciasta, które przekładamy do formy do tarty I rozgniatamy palcami na całej powierzchni. Pieczemy na złocisty kolor ( ok. 10-15 minut).
Cebulę kroimy w talarki I lekko podduszamy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz sól I pieprz. Blat tarty smarujemy musztardą, rozkładamy cebulę z papryką I przykrywamy plastrami sera pleśniowego. Zapiekamy w piekarniku, aź ser się rozpuści (ok. 10 minut).
ZAPIEKANKA Z KASZY JĘCZMIENNEJ dla 4 osób
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej perłowej -70 gr
150 g sera Dziugas - 5 zł 20 gr
świeża bazylia - 5 zł
2-3 ząbki czosnku - 50 gr
2 szklanki mleka - 1 zł 30 gr
2 łyżki mąki - 10 gr
50 g masła - 1 zł
ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 zł
1 cytryna - 40 gr
sól do smaku
Koszt całości: 16 zł 20 gr
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody, na małym ogniu pod pokrywką. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dosypujemy mąkę, która chwilę delikatnie podsmażamy, następnie małym strumieniem dolewamy mleko cały czas mieszając. Po 3-4 minutach zdejmujemy z gazu. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojony czosnek na złocisty kolor. Ser ścieramy na drobnej tarce, a bazylię rwiemy na małe kawałki. Ugotowana kaszę mieszamy z oliwą, czosnkiem, zasmażką z mlekiem, bazylią, Dziugasem i sokiem z cytryny. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut. Podajemy z listkami bazylii.
UPMA Z KASZY MANNY dla 4 osób
Składniki:
50 g orzeszków ziemnych uprażonych na odrobinie oliwy na złoty kolor - 1zł 20 gr
2 średnie cukinie pokrojone w plasterki (ok. 450 g) - 2 zł
1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 zł
1 zielone poszatkowane chili bez pestek (ok 30 g) - 1 zł 50 gr
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru - 80 gr
3 małe poszatkowane czerwone cebulki ( ok. 150 g)- 50 gr
łyżka curry w proszku - 50 gr
1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry - 40 gr
150 g kaszy manny - 40 gr
50 g masła - 1 zł
1 cytryna - 40 gr
sól do smaku
pęczek poszatkowanej natki pietruszki - 1zł 50 gr
Koszt całkowity:ok. 12 zł 20 gr
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy chili, imbir, cebulki, po 2 minutach dodajemy curry, kolendrę i kaszę manną. Smażymy około 5 minut i wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy cukinię, orzeszki, masło, sól do smaku, sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotujemy, aż potrawa się zagęści.
Przepisy opracowali: Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN