Chłodnik z Avocado
Składniki:
3 półlitrowe jogurty naturalne
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
2 długie ogórki
3 avocado
Sól
Pieprz
Bazylia
Starty parmezan
Przygotowanie:
Ogórki ścieramy na tarce, jogurt miksujemy wraz z avocado, wyciskamy czosnek, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką bazylią i startym parmezanem.
Bakłażan faszerowany
Składniki:
2 bakłażany
pól kg pieczarek
2 cebule
4 pomidory
bazylia
zielona pietruszka
Sól
Mozzarella
Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy, środek bakłażana wrzucamy na patelnię wraz z oliwą, pokrojonymi pomidorami i pokrojonymi cienko pieczarkami, przyprawiamy do smaku. Smażymy farsz, po usmażeniu wypełniamy nim bakłażany i przykrywami je plastrami mozzarelli. Wkładamy do piekarnika ( 180 stopni ) na 20 minut. Po upieczeniu przystrajamy bazylią i zieloną pietruszką.
Deser „Przedwiośnie”
Składniki:
2 puszki ananasa w kostkach
pól kg truskawek ( mogą być mrożone )
pół litra śmietany
cynamon
cukier
świeża bazylia
Przygotowanie:
Truskawki
kroimy na pół,
pokrojonego ananasa mieszamy z truskawkami. Ze śmietany, cynamonu i cukru robimy sos, którym polewamy wymieszane w salaterce owoce. Przystrajamy bazylią i truskawką
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN