Śledzik w śmietanie
Składniki:
Klika płatów solonego śledzia
Śmietana 18%
1 lub 2 główki cebuli
Sól
Przygotowanie:
Filety dobrze wymoczyć (kilka razy zmieniamy wodę). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Lekko posypać solą i przykryć, aby "dojrzała". Filety pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. W misce połączyć cebulę i śmietanę. Polać śledzie.
Kasza gryczana z gulaszem i buraczkami
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
2 torebki kaszy gryczanej
Kostka rosołowa
Olej
Cebula
2 ząbki czosnku
Kilka listków laurowych
Ziele angielskie
Pieprz
Sól
3 Buraczki
Masło
Śmietana 18 %
Cytryna
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy mięso. Dusimy potrawę przez około 15 minut. Gotujemy kaszę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie. Dodajemy kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz i sól. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Buraczki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy śmietanę i skrapiamy cytryną.
Galareta, czyli sławna meduza z PRL-u
Składniki:
4 uda kurczaka
Włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
Cebula
1/2 główki czosnku
Groszek zielony (z puszki)
Żelatyna spożywcza
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Na gorącą wodę wrzucamy włoszczyznę, cebulę, uda, całe ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy. Po ugotowaniu wyławiamy wszystko. W salaterkach układamy pokrojoną marchewkę i kawałki kurczaka dodajemy groszku i zalewamy wywarem (wywar powstaje z połączenia roztworu rosołowego z żelatyną). Odstawiamy na około 2 godzin, aby stężała.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN