Materiał promocyjny

Kuchnia PRL-u

Gwiazdy polskiej estrady - Paweł Stasiak i Krzysztof KASA Kasowski, którzy wychowali się w latach PRL-u, postanowili odświeżyć dla nas tamte czasy. W naszej kuchni przygotowali dania rodem z socjalizmu - śledzia w śmietanie, Kaszę gryczaną z gulaszem i buraczkami, oraz meduzę PRL-u, czyli... galaretę z udek kurczaka.

Śledzik w śmietanie

Składniki:

Klika płatów solonego śledzia

Śmietana 18%

1 lub 2 główki cebuli

Sól

Przygotowanie:

Filety dobrze wymoczyć (kilka razy zmieniamy wodę). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Lekko posypać solą i przykryć, aby "dojrzała". Filety pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. W misce połączyć cebulę i śmietanę. Polać śledzie.

Kasza gryczana z gulaszem i buraczkami

Składniki:

1 kg mięsa wołowego

2 torebki kaszy gryczanej

Kostka rosołowa

Olej

Cebula

2 ząbki czosnku

Kilka listków laurowych

Ziele angielskie

Pieprz

Sól

3 Buraczki

Masło

Śmietana 18 %

Cytryna

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy mięso. Dusimy potrawę przez około 15 minut. Gotujemy kaszę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem z kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie. Dodajemy kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz i sól. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Buraczki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy śmietanę i skrapiamy cytryną.

Galareta, czyli sławna meduza z PRL-u

Składniki:

4 uda kurczaka

Włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

Cebula

1/2 główki czosnku

Groszek zielony (z puszki)

Żelatyna spożywcza

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Na gorącą wodę wrzucamy włoszczyznę, cebulę, uda, całe ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy. Po ugotowaniu wyławiamy wszystko. W salaterkach układamy pokrojoną marchewkę i kawałki kurczaka dodajemy groszku i zalewamy wywarem (wywar powstaje z połączenia roztworu rosołowego z żelatyną). Odstawiamy na około 2 godzin, aby stężała.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości