Kebaby jagnięce i sos miętowy
Składniki:
600 g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)
przyprawy: kumin mielony, cynamon, słodka i ostra papryka, kurkuma
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Sos:
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
garść świeżej mięty
1 mała papryczka chili
sok z cytryny
1 mała czerwona cebula
pestki granatu
sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mięso z posiekaną pietruszką, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, zmiażdżonym czosnkiem, dodaj po dużej szczypcie każdej z przypraw. Mięso nakładaj na patyczki do szaszłyków, grilluj na patelni przez kilka minut z każdej strony. Aby przygotować sos zmiskuj jogurt z czosnkiem, chili i miętą, wymieszaj z posiekaną cebulą i pestkami granatu.
Bulion warzywny z kurczakiem
Składniki:
3 marchewki
2 pory
1 seler (korzeń)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Natka pietruszki
Pulpety:
300g mielonego mięsa z kurczaka
1 żabek zmiażdżonego czosnku
Świeży tymianek
1 łyżka sosu sojowego
Szczypta curry
1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj wodę, zioła, gotuj ok. 30 min. aż warzywa staną się miękkie, lekki bulion dopraw do smaku. Mięso kurczaka wymieszaj z czosnkiem, orzechami, sosom sojowym, curry, tymiankiem. Z masy lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety gotuj w bulionie i razem z nim podawaj na głęboki talerzu.
Smażona mielona wołowina
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
300 g selera naciowego
3 cm tartego świeżego imbiru
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
kilka łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 papryki
100 g makaronu ryżowego
olej arachidowy do smażenia
cebulka dymka
Przygotowanie:
Selera i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj chili, imbir i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, chili, a po chwili wołowinę, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, warzywa i makaron. Podawaj z cebulką dymką.
Lasagne z patelni
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
40 g tartego parmezanu
świeża bazylia
6 płatów makaronu
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy. Na patelnie wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrobnij je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Połowę sosu przelej do miski, pozostały sos przykryj płatami makaronu, posyp serem, przykryj sosem, połóż makron, posyp serem, gotuj na małym ogniu ok. 20-30 min. aż makaron będzie miękki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN