Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana obrazem Leona Wyczółkowskiego "Wiosna"

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zainspirowana "Wiosną" Leona Wyczółkowskiego przygotowała kilka ciekawych propozycji kulinarnych.

Spring rools - wiosenne sajgonki

Składniki:

Opakowanie papieru ryżowego

100g makaronu ryżowego

Marchewka

Czerwona papryka

Żółta papryka

Kalarepka

100g kapusty pekińskiej

50g kiełków fasoli

50g kiełków soi

Świeża mięta

Świeża kolendra

Świeża bazylia

150g grillowanej piersi kurczaka

150g grillowanych krewetek

Przygotowanie:

Warzywa- marchewkę, papryki, kalarepkę obierz i pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, zioła drobno posiekaj a kurczaka pokrój w plasterki. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego wkładaj na 10 sekund do wody następnie przełóż na blat/deskę i układaj na nim co ci się tylko podoba. Mieszaj różne warzywa, zioła, krewetki, makaron. Nie nakładaj za dużo farszu, bo papier ryżowy może się przerwać. Zwijaj je w ruloniki. Podawaj z ostrym sosem.

Ryżowe kotleciki z kalarepką i cebulką

Składniki:

200g ugotowanego ryżu

100g żółtego sera

Cebulka dymka

Czerwona papryka

2 jaja

Tymianek

Szałwia

2 łyżki bułki tartej

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebule i paprykę drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, następnie wymieszaj z ryżem i żółtym serem. Dodaj jajka i zioła. Za pomocą dłoni lep małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni. Gotowe kotleciki podawaj z dużą ilością cebulki świeżym pieprzem i solą.

Wiosenna sałatka z pstrągiem i rzodkiewką

Składniki:

600g wędzonego pstrąga

1 sałata rzymska

Pęczek rzodkiewki

Ogórek

100g kiełków soi

Cytryna

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki sezamu

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, kiełki pozostaw w całości. Pstrąga podziel na małe kawałeczki. W misce wszystko wymieszaj. Nakładaj sałatkę do ‘’Łódeczek” z liści sałaty. Podawaj polane sosem (oliwa&cytryna) z dodatkiem sezamu, świeżego pieprzu i soli.

Ciasto marchewkowe z czekoladowym kremem

Skłądniki:

4 żółtka

4 białka

3 oleju z palmy Carotino

500g mąki

2 łyżki cukru trzcinowego

Sok z 1 cytryny

Łyżeczka proszku do pieczenia

Łyżeczka sody oczyszczonej

Łyżeczka cynamonu

Łyżka rumu

3 szklanki utartej drobno marchwi

Masa czekoladowa:

200g białej czekolady

80g masła

Sok z 1 cytryny

250g serka kremowego

Przygotowanie:

Ciasto: Żółtka wymieszaj z cukrem i rumem. Białka ubij na sztywno dodaj żółtka, powoli wlewaj olej (cały czas mieszaj), wrzuć startą marchew, proszek do pieczenia, sodę, mąkę i cynamon. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około godzinę do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Masa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, lekko ostudź. Następnie wymieszaj z serkiem i sokiem z cytryny. Ciasto ostudź, następnie jego wierz posmaruj czekoladową masą, możesz je udekorować świeżo startą marchewką.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości