Spring rools - wiosenne sajgonki
Składniki:
Opakowanie papieru ryżowego
100g makaronu ryżowego
Marchewka
Czerwona papryka
Żółta papryka
Kalarepka
100g kapusty pekińskiej
50g kiełków fasoli
50g kiełków soi
Świeża mięta
Świeża kolendra
Świeża bazylia
150g grillowanej piersi kurczaka
150g grillowanych krewetek
Przygotowanie:
Warzywa- marchewkę, papryki, kalarepkę obierz i pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, zioła drobno posiekaj a kurczaka pokrój w plasterki. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego wkładaj na 10 sekund do wody następnie przełóż na blat/deskę i układaj na nim co ci się tylko podoba. Mieszaj różne warzywa, zioła, krewetki, makaron. Nie nakładaj za dużo farszu, bo papier ryżowy może się przerwać. Zwijaj je w ruloniki. Podawaj z ostrym sosem.
Ryżowe kotleciki z kalarepką i cebulką
Składniki:
200g ugotowanego ryżu
100g żółtego sera
Cebulka dymka
Czerwona papryka
2 jaja
Tymianek
Szałwia
2 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebule i paprykę drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, następnie wymieszaj z ryżem i żółtym serem. Dodaj jajka i zioła. Za pomocą dłoni lep małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni. Gotowe kotleciki podawaj z dużą ilością cebulki świeżym pieprzem i solą.
Wiosenna sałatka z pstrągiem i rzodkiewką
Składniki:
600g wędzonego pstrąga
1 sałata rzymska
Pęczek rzodkiewki
Ogórek
100g kiełków soi
Cytryna
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sezamu
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, kiełki pozostaw w całości. Pstrąga podziel na małe kawałeczki. W misce wszystko wymieszaj. Nakładaj sałatkę do ‘’Łódeczek” z liści sałaty. Podawaj polane sosem (oliwa&cytryna) z dodatkiem sezamu, świeżego pieprzu i soli.
Ciasto marchewkowe z czekoladowym kremem
Skłądniki:
4 żółtka
4 białka
3 oleju z palmy Carotino
500g mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
Sok z 1 cytryny
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka cynamonu
Łyżka rumu
3 szklanki utartej drobno marchwi
Masa czekoladowa:
200g białej czekolady
80g masła
Sok z 1 cytryny
250g serka kremowego
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka wymieszaj z cukrem i rumem. Białka ubij na sztywno dodaj żółtka, powoli wlewaj olej (cały czas mieszaj), wrzuć startą marchew, proszek do pieczenia, sodę, mąkę i cynamon. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około godzinę do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Masa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, lekko ostudź. Następnie wymieszaj z serkiem i sokiem z cytryny. Ciasto ostudź, następnie jego wierz posmaruj czekoladową masą, możesz je udekorować świeżo startą marchewką.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN