Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana Jamiem Oliverem

Dziś w kuchni Monika i Maciek zaprezentują nam swoje ulubione przepisy inspirowane Jamie'm Oliverem. Brytyjski kucharz podbił serca i podniebienia nie tylko naszych szefów kuchni ale i telewidzów na całym świecie. Oliver jest autorem kilku książek kulinarnych, programów telewizyjny oraz restauracji. Brytyjczyk uwielbia kuchnię włoską, dlatego przedstawimy Państwu wyśmienity przepis na calzone, risotto i makaron. Specjalnością Oliveria są również proste potrawy z warzyw, dlatego w naszej kuchni upieczemy pyszną kapustę z przyprawami. Będzie soczyście, świeżo i aromatycznie. Zupełnie jak w kuchni Olivera!

Calzone z cukinią

Składniki - ciasto

3 szklanki mąki pszennej

1 kostki drożdzy

letnia woda

1 łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki - farsz:

1 szkalnki oliwy z oliwek

3 małe cukinie

200 g gorgonzoli dolce

2 ząbki czosnku

1 łyżeczki zielonego pieprzu

sól do smaku

Sposób przygorowania

Drożdże rozrabiamy z cukrem i 1 szklanki letniej wody. Mieszamy z mąką, oliwą, solą oraz taką ilością wody aby uzyskać sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzana na patelni oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek, gdy się przyrumieni dodajemy pokrojone w cienkie plasterki cukinie i dusimy 5 minut. Dodajemy gorgonzolę, pieprz i sól do smaku. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdy z kawałków ciasta rozwałkowojumy podsypując maką na okrągły placek o grubości 3 mm. Nakładamy dużą łyżkę wystudzonego farszu, smarujemy rant wodą i sklejamy. Pierogi nacinamy na górze nożem I wkładamy do rozgrzanego piekarnika (termoobieg 200st) na ok 20min, aż upieką się na złocisty kolor.

Kapusta pieczona

Składniki

1 mała główka kapusty

250 g pomidorków koktajlowych

1 szklanki oliwy z oliwek

łyżka masła

50 g parmezanu

2 łyżeczki oregano

4 ząbki poszatkowanego czosnku

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kapustę kroimy tak jak arbuza na 16 części. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy pomidorki, polewamy oliwą , dodajemy masło, oregano, czosnek, sól, pieprz i od góry posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy pod pokrywką w piekarniku ok. 30 minut w temp 200 st.

Orecchiette (uszka) z bakłażanem i papryką

Składniki:

1 średni bakłażan

2 czerwone papryki

1 główka czosnku

1/3 szklanki oliwy oliwek

sól i pieprz do smaku

1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sok z połowy cytryny

50 g parmezanu

500 g makaronu orecchiette

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Bakłażan, papryki oraz główkę czosnku pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny, studzimy. Bakłażan obieramy ze skórki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a czosnek wyciskamy palcami ze skórki. Całość miksujemy w blenderze - tylko trochę, tak aby było widać małe kawałki poszczególnych składników. Do masy dodajemy oliwę z oliwek, kmin rzymski, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Makaron podajemy z sosem, posypany grubo tartym parmezanem i polany oliwą z oliwek.

Risotto cebulowe

Składniki:

300 g ryżu do risotto

ok. 1 l wywaru warzywnego

szklanka białego wytrawnego wina

sól do smaku

300 g cebuli szalotki

2 pałeczki selera naciowego

4 ząbki czosnku

1 szklanka oliwy z oliwek

szczypta szafranu

70 g parmezanu

50g masła

pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek a po chwili pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz drobno pokrojone pałeczki selera. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Dodajemy szafran i lekko solimy. Gdy wino odparuje dolewamy małymi porcjami wywar warzywny, aż ryż stanie się miękki. Do gotowego ryżu dodajemy straty na drobnej tarce parmezan oraz masło. Całość mieszamy i posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką.

Autor: TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości