Calzone z cukinią
Składniki - ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 kostki drożdzy
letnia woda
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
5 łyżek oliwy z oliwek
Składniki - farsz:
1 szkalnki oliwy z oliwek
3 małe cukinie
200 g gorgonzoli dolce
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki zielonego pieprzu
sól do smaku
Sposób przygorowania
Drożdże rozrabiamy z cukrem i 1 szklanki letniej wody. Mieszamy z mąką, oliwą, solą oraz taką ilością wody aby uzyskać sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzana na patelni oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek, gdy się przyrumieni dodajemy pokrojone w cienkie plasterki cukinie i dusimy 5 minut. Dodajemy gorgonzolę, pieprz i sól do smaku. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdy z kawałków ciasta rozwałkowojumy podsypując maką na okrągły placek o grubości 3 mm. Nakładamy dużą łyżkę wystudzonego farszu, smarujemy rant wodą i sklejamy. Pierogi nacinamy na górze nożem I wkładamy do rozgrzanego piekarnika (termoobieg 200st) na ok 20min, aż upieką się na złocisty kolor.
Kapusta pieczona
Składniki
1 mała główka kapusty
250 g pomidorków koktajlowych
1 szklanki oliwy z oliwek
łyżka masła
50 g parmezanu
2 łyżeczki oregano
4 ząbki poszatkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy tak jak arbuza na 16 części. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy pomidorki, polewamy oliwą , dodajemy masło, oregano, czosnek, sól, pieprz i od góry posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy pod pokrywką w piekarniku ok. 30 minut w temp 200 st.
Orecchiette (uszka) z bakłażanem i papryką
Składniki:
1 średni bakłażan
2 czerwone papryki
1 główka czosnku
1/3 szklanki oliwy oliwek
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
50 g parmezanu
500 g makaronu orecchiette
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Bakłażan, papryki oraz główkę czosnku pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny, studzimy. Bakłażan obieramy ze skórki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a czosnek wyciskamy palcami ze skórki. Całość miksujemy w blenderze - tylko trochę, tak aby było widać małe kawałki poszczególnych składników. Do masy dodajemy oliwę z oliwek, kmin rzymski, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Makaron podajemy z sosem, posypany grubo tartym parmezanem i polany oliwą z oliwek.
Risotto cebulowe
Składniki:
300 g ryżu do risotto
ok. 1 l wywaru warzywnego
szklanka białego wytrawnego wina
sól do smaku
300 g cebuli szalotki
2 pałeczki selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
szczypta szafranu
70 g parmezanu
50g masła
pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek a po chwili pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz drobno pokrojone pałeczki selera. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Dodajemy szafran i lekko solimy. Gdy wino odparuje dolewamy małymi porcjami wywar warzywny, aż ryż stanie się miękki. Do gotowego ryżu dodajemy straty na drobnej tarce parmezan oraz masło. Całość mieszamy i posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką.
Autor: TVN