Przepisy Piotra Kucharskiego
Jajecznica z kaszą gryczaną pomidorami i szczypiorkiem
Składniki:
2 łyżki masła
10 pomidorków koktajlowych
200 g gotowanej kaszy gryczanej
6 jajek
sól
pieprz
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i podsmażyć pomidorki, dodać kaszę i lekko podsmażyć. Smażyć razem około 3 min. Przełożyć do miseczki. Rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć na niej jajka. Pod koniec dodać kaszę z pomidorkami i posiekane zioła, wymieszać.
Stek z pieczonymi szparagami, słodkimi ziemniakami i rzodkiewkami
Składniki:
1 stek z antrykotu ribeye
olej do smażenia
1 pęczek białych szparagów
1 słodki ziemniak
tymianek
oliwa z oliwek
czosnek
sól
pieprz
1 pęczek rzodkiewek
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Szparagi i ziemniaka obrać. Ziemniaka pokroić w plasterki i razem ze szparagami ułożyć na blaszce, przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Skropić wszystko oliwą z oliwek i wstawić na 15 min. do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. W tym czasie pokroić rzodkiewki w plasterki. Najmniejsze listki rzodkiewki posiekać i wymieszać z octem i 4 łyżkami oliwy. Następnie wymieszać to z pokrojonymi rzodkiewkami. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć stek z każdej strony po kilka minut. Zdjąć stek z patelni i zostawić na 3-4 min., żeby „odpoczął”, następnie pokroić w plasterki. Szparagi i ziemniaki ułożyć na talerzu, na nim plasterki steka, na górze ułożyć rzodkiewki z sosem.
Wytrawne batony energetyczne
Składniki:
150 g słonecznika
50 g pestek dyni
100 g suszonych pomidorów nie z oleju
50 g suszonej śliwki
30-40 g suszonej wołowiny
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sezam
Przygotowanie:
Słonecznik podprażyć na patelni aż się zarumieni. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podprażyć pestki dyni. Słonecznik, gdy wystygnie, zmiksować razem z płatkami owsianymi w blenderze na mąkę. Dodać przyprawy i wymieszać. Następnie zmiksować wołowinę, dodać do niej pomidory, śliwki i sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać. Dodać pestki dyni i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać i docisnąć. Pokroić na kawałki i obtoczyć w prażonym sezamie.
Przepisy Anety Łańcuchowskiej
Bananowe ciasto z bazylią i truskawkami
Składniki:
1,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
3 większe dojrzałe banany
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
15 dużych listków bazylii
1 szkl. truskawek
garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki, dodać syrop klonowy oraz bazylię. Całość zblendować. Do miski wsypać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dodać jajko i zmiksować banany. Wszystko razem zmiksować robotem kuchennym. Blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką orkiszową. Do wysmarowanej i oprószonej blaszki przełożyć ciasto. Część truskawek wcisnąć do środka ciasta, a pozostałe truskawki przekroić na pół i położyć na wierzchu ciasta. Dodatkowo posypać ciasto orzeszkami ziemnymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 min.
Makaron z sosem pomidorowo-truskawkowym i krewetkami
Składniki
200 g krewetek tygrysich
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 szkl. białego wina wytrawnego
1 łyżka masła
sól
świeże listki bazylii
100 g makaronu tagliatelle.
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 papryki
średniej wielkości cebula
1 szkl. przecieru pomidorowego
3/4 szkl. truskawek
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryczki
3/4 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Sos: Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i włożyć na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do miski, następnie przykryć ją folią (dzięki temu zabiegowi skórka papryki będzie łatwiej odchodzić) i odstawić do ostudzenia. Obrać i pokroić cebulę, wrzucić ją na rozgrzany olej rzepakowy
i na wolnym ogniu podsmażyć do momentu aż zmięknie i zrobi się rumiana. Następnie dodać, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, paprykę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryczką chili. Zdjąć sos z gazu, przestudzić i zblendować, a następnie dodać świeże truskawki i jeszcze raz zblendować. Sos jest już gotowy.
Krewetki: mrożone krewetki muszą się rozmrozić. Krewetki, przed wrzuceniem
na patelnię, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć krewetki, podsmażyć z jednej strony, następnie przełożyć krewetki na drugą stronę i też podsmażyć (cały proces smażenia ma trwać chwilę, do momentu, kiedy krewetki się skręcą). Następnie dodać masło i cały czas ruszać energicznie patelnią nad palnikiem, żeby masło obtoczyło krewetki z każdej strony. Na patelnię dolać wino, dosypać sól i dodać świeże listki bazylii.
Makaron ugotować al dente. Dodać go do sosu i wszystko razem podgrzać i wymieszać.
Makaron z sosem wyłożyć na talerz, dodać krewetki i całe danie posypać świeżymi listkami bazylii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN