Ciasteczko… do kawy proszę
Kokosanki
Składniki:
50 g masła
100 g cukru
50 ml mleka
200 g wiórków kokosowych
2 białka
1 łyżką mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z połową cukru oraz mlekiem. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy aż wiórki będą lekko uprażone. Odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na puch, delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i przestudzoną kokosową masą. Szprycujemy ciasteczka na pergamin i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
Dachówki migdałowe
Składniki:
200 g cukru
200 g płatków migdałowych
40 g masła
40 g mąki
5 białek
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy białka, mąkę i na koniec płatki migdałowe.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN