Guacamole z avocado z chrzanem
Przygotowanie:
1 opakowanie tortilli pszennej
4 dojrzałe avocado dojrzałe
3 łyżki chrzanu śmietankowego
150 ml gęstej śmietany 18%
sok z 1 cytryny
koperek
sól
Przygotowanie:
Avocado obieramy ze skórki, rozgniatamy na puree, ale tak aby pozostały jeszcze nieduże kawałki, dodajemy sok z cytryny, śmietanę, chrzan, koperek, doprawiamy solą. Gotowe.
Sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek
Składniki:
2 gałązki selera naciowego
2 dojrzałe avocado
1 ogórek zielony
4 świeże pieczarki
olej rzepakowy
ocet jabłkowy
1 pomelo
musztarda
miód
koperek
Przygotowanie:
Avocado obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomelo filetujemy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i również skrapiamy sokiem z cytryny. Seler naciowy kroimy w cienkie gwizdki, pieczarki w plasterki. Musztardę łączymy z octem, dodajemy miód, powoli olej i na koniec pokrojony koperek. sosem polewamy sałatkę.
Ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
60 g cukru
80 g masła
4 jajka
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe o lekkiej konsystencji, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastem napełniamy foremki do połowy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczone ciastka jeszcze ciepłe ale nie gorące wstawiamy do syropu:
Syrop:
300 g cukru
0,7 l wody
100 ml wiśniówki
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, dodajemy cukier gotujemy razem, schładzamy , łączymy z wiśniówką
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady
250 g mrożonych jagód
250 g malin malina
2 łyżki cukru pudru
250 g jeżyn
Przygotowanie:
Owoce wysypujemy na talerz, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Babeczki nasączone polewamy czekoladą białą i podajemy z owocami leśnymi.
Naleśniki z kapustą włoską, biała kiełbasą i serem
Naleśniki:
Składniki:
olej do smażenia
1 szklanka mleka
300 g mąki
100 ml wody
szczypta soli
3 jajka
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki na patelni.
Składniki:
300 g surowej białej kiełbasy
200 g sera mozzarella
2 czerwone cebule
200 g bułki tartej
1 kapusta włoska
koperek
4 jajka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przesmażamy na patelni wraz z cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koprem. Z naleśników zwijamy krokiety z kapusta, panierujemy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony, przekrawamy wzdłuż. Powstałe łódki naleśnikowe posypujemy przesmażoną białą kiełbasą, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN