Gulasz z dyni, chorizo z figami
Składniki:
1 kg dyni hokkaido
200 g chorizo lub innej pikantnej kiełbasy dojrzewającej
5 świeżych fig
2 cebule
250 g śmietanki 36%
Domowy bulion warzywny
Masło klarowane do smażenia
Papryka ostra w proszku
Kolendra mielona
Kminek mielony
Gałka muszkatołowa
Pieprz czarny, sól
Melisa świeża
Przygotowanie:
W rondlu przesmażamy pokrojone lub jeszcze lepiej porwane chorizo, kiedy olej zmieni kolor na czerwony dodajemy pokrojoną cebulę.
Smażymy aż cebula stanie się lekko złota, zdejmujemy rondle z palnika i dodajemy przyprawy, to pozwoli na oddanie aromatu a nie ich przypaleniu.
Do rondla wrzucamy następnie pokrojoną w grubszą kostkę dynię, podlewamy najlepiej niedużą ilością bulionu i dusimy do miękkości.
Kiedy dynia będzie miękka, kilka sztuk wyjmujemy, łączymy ze śmietaną i miksujemy a następnie dodajemy do rondla z powrotem.
Figi przesmażamy na miodzie, posypujemy czarnym świeżo mielonym pieprzem, wykładamy na wierzch.
Wszystko posypujemy papryką w proszku i listkami melisy.
Gulasz z wieprzowiny, papryki z wędzoną śliwką
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
4 cebule
4 papryki czerwone
200 g śliwek wędzonych
6 ziemniaków
Koncentrat pomidorowy
Kminek cały
Pieprz, sól
Papryka słodka
Papryka ostra
4 kluski na parze
250 g passaty pomidorowej
200 g smalcu
Przygotowanie:
Na smalcu przesmażamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową na złoty kolor, zdejmujemy z patelni przekładamy do rondla a na patelni przesmażamy na tym samym tłuszczu cebulę.
Kiedy cebula nam się delikatnie przesmaży dodajemy paprykę, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do mięsa.
Wszystko zalewamy wodą w niedużej ilości i dusimy, kiedy mięso, będzie prawie miękkie dodajemy ziemniaki, śliwki suszone i gotujemy aż one też zmiękną.
A kiedy tak się stanie dodajemy passatę i koncentrat.
Gulasz podajemy na kluskach na parze.
Gulasz z kurczaka, włoskiej kapusty, chrupiącej cebuli z winogronami
Składniki:
4 udźce z kurczaka bez kości
2 piersi z kurczaka
200 g małych pieczarek
1/2 kapusty włoskiej
3 cebule
Mąka do oprószenia cebuli
500 g winogron ciemnych bez pestek!
250 ml śmietanki 36 proc.
Świeży tymianek
Włoszczyzna
Musztarda francuska
Przygotowanie:
W garnku przygotowujemy wywar warzywny, w którym parzymy krótko kapustę włoską.
Na patelni przesmażamy udźce i piersi, po przesmażeniu dzielimy na mniejsze kawałki.
W rondlu przesmażamy na maśle klarowanym pokrojoną 1 cebulę, dodajemy pieczarki, tymianek i smażymy do momentu aż puszczą soki i ten sok odparuje, zostanie nam prawdziwy esencjonalny smak pieczarki na patelni.
Do pieczarek dodajemy kurczaka, podlewamy wszystko delikatnie wywarem i dusimy do miękkości.
Kiedy tylko mięso będzie miękkie dodajemy śmietankę i łyżkę musztardy francuskiej.
Chwilę jeszcze gotujemy.
Kiedy gulasz nam dochodzi, cebulę pozostałą kroimy w paski, oprószamy mąką i przesmażamy na maśle.
Gulasz podajemy na kapuście włoskiej, posypujemy chrupiącą cebulą i winogronami zapieczonymi w piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN