Jak zrobić domowe chipsy z różnych warzyw? Poznaj przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Chipsy warzywne
Jak zrobić domowe chipsy z różnych warzyw? Poznaj przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni
Źródło: Westend61/Getty Images
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali. Sprawdź proste przepisy.

Chipsy domowej roboty można wykonać z rozmaitych produktów – klasyczną wersję z ziemniaków, chipsy z innych warzyw, np. marchewek lub buraków, a także z jabłek, bananów, a nawet z boczku. Jak się robi chipsy domowymi sposobami?

Jak się robi chipsy z ziemniaków?

Klasyczną wersję domowych chipsów, czyli przekąskę z ziemniaków, można wykonać na trzy sposoby: smażąc na oleju, piec w piekarniku lub przygotować w kuchence mikrofalowej. Pierwsza metoda wymaga głębokiej patelni bądź garnka o dużej średnicy.

Składniki (dla 2 osób):

  • 8 średnich ziemniaków,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i starannie obierz.
  2. Pokrój ziemniaki w plastry – powinny mieć ok. 3 mm grubości.
  3. Od razu po pokrojeniu włóż warzywa do wody, aby zapobiec ich czernieniu.
  4. Do patelni bądź garnka wlej olej (powinno go być tyle, aby w pełni pokryć ziemniaki).
  5. Rozgrzej olej, wyjmij ziemniaki z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
  6. Wrzuć warzywa do oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor.
  7. Wyjmij talarki łyżką cedzakową, odłóż je na papierowy ręcznik i lekko odciśnij.
  8. Posyp chipsy solą i przyprawami.

Owoce i warzywa

DD_20211126_Warzywa_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Od wybranych przypraw do tak przygotowanych domowych chipsów zależy smak przekąski. Można przygotować zwykłe chipsy solone lub paprykowe, posypując je ulubionym typem suszonej papryki, a także chipsy cebulowe, stosując pokruszoną kostkę o tym smaku.

Innym sposobem na to, jak zrobić chipsy w domu, jest przygotowanie ich w piekarniku. Ziemniaki przygotowane w ten sam sposób, co w przypadku smażenia, należy lekko skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, a następnie piec w temperaturze ok. 160℃, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy je odpowiednio doprawić. W podobny sposób przyrządza się chipsy ziemniaczane w mikrofalówce. Wystarczy włożyć je do kuchenki i podgrzewać przez ok. 3–4 minuty na najwyższej mocy. Przekąskę można przypiec bez dodatków lub wcześniej skropić lekko olejem, a na koniec doprawić.

Jak zrobić własne chipsy z warzyw?

Pyszne chipsy można wykonać samodzielnie również z innych warzyw. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na chipsy z buraka. Najlepiej przygotować je w piekarniku.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 duże buraki,
  • ½ szklanki oleju,
  • sól i pieprz,
  • wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie lub bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i obierz, po czym pokrój na jak najcieńsze plasterki.
  2. Rozłóż talarki na papierze do pieczenia i polej je olejem.
  3. Posyp plasterki solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
  4. Wstaw chipsy do piekarnika i piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.

Należy uważać, aby chipsy z buraków nie stykały się ze sobą, bo mogłyby się skleić. W podobny sposób można zrobić także chipsy z jarmużu. W tym przypadku trzeba pamiętać o starannym oderwaniu łodyżek. Kawałki o średnicy 3 cm należy piec przez ok. 5 minut.

Chipsy marchewkowe - przepis krok po kroku

Składniki (dla 2 osób):

  • 3 duże marchewki,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki starannie umyj i obierz, a następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki.
  2. Włóż talarki do miski i starannie wymieszaj z olejem.
  3. Rozłóż chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.
  4. Piecz przez ok. 60 minut w 130℃.
  5. Przed podaniem posyp solą.

Domowe chipsy z jabłek - przepis krok po kroku

Poza chipsami warzywnymi warto wypróbować również inne, oryginalne przepisy, w tym przekąski z owoców lub mięsa. Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów są chipsy jabłkowe.

Składniki (dla 2 osób):

  • 6 jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • odrobina sproszkowanej wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka starannie umyj, obierz i wydrąż w środku.
  2. Pokrój owoce na cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posyp talarki cynamonem i wanilią.
  4. Susz w piecu nastawionym na 100℃ przez ok. 60 minut.
  5. Wyjmij jabłka z piekarnika, gdy się lekko przyrumienią i pomarszczą.

W podobny sposób można przygotować chipsy bananowe, jednak taką przekąskę powinno się piec w temperaturze 250℃ przez ok. 10 minut.

Ten pyszny, domowy przysmak przyrządza się również w wersji mięsnej, np. smażąc chipsy z boczku.

Domowe chipsy z boczku - przepis krok po kroku

Składniki (dla 2 osób):

  • kilkanaście plasterków cienko pokrojonego boczku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm.
  2. Podsmaż mięso na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu.
  3. Gdy boczek stanie się chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.

Chipsy z boczku to doskonały dodatek do zup oraz sałatek. W podobny sposób można przygotować też chipsy z salami.

Domowe chipsy to pyszna przekąska, zwykle znacznie zdrowsza od gotowych chipsów, dlatego warto wypróbować te proste przepisy.

Chipsy z gruszki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • twarde gruszki - 4 szt.
  • cukier puder - 50 g,
  • sok z połowy cytryny,
  • woda - 100 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, cukier i sok z cytryny połącz ze sobą.
  2. Gotuj w rondelku z grubym dnem, aż syrop zacznie gęstnieć.
  3. Gruszki pokrój w bardzo cienkie plastry - możesz to zrobić ręcznie lub na krajalnicy do warzyw.
  4. Owocowe plastry zamaczać w syropie, a następnie pozwolić im ociec.
  5. Tak przygotowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec przez około 2 godziny w piekarniku, w temperaturze 110 stopni Celsjusza z ustawionym wentylatorem.
  6. Po tym czasie wyjąć i pozwolić im ostygnąć. Chipsy staną się bardziej kruche, kiedy wyschną.

Opcjonalnie do syropu można dodać cynamon, kardamon i goździki, aby nadać im wyrazistego smaku i aromatu.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości