Chipsy domowej roboty można wykonać z rozmaitych produktów – klasyczną wersję z ziemniaków, chipsy z innych warzyw, np. marchewek lub buraków, a także z jabłek, bananów, a nawet z boczku. Jak się robi chipsy domowymi sposobami?
Jak się robi chipsy z ziemniaków?
Klasyczną wersję domowych chipsów, czyli przekąskę z ziemniaków, można wykonać na trzy sposoby: smażąc na oleju, piec w piekarniku lub przygotować w kuchence mikrofalowej. Pierwsza metoda wymaga głębokiej patelni bądź garnka o dużej średnicy.
Składniki (dla 2 osób):
- 8 średnich ziemniaków,
- olej do smażenia,
- sól,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i starannie obierz.
- Pokrój ziemniaki w plastry – powinny mieć ok. 3 mm grubości.
- Od razu po pokrojeniu włóż warzywa do wody, aby zapobiec ich czernieniu.
- Do patelni bądź garnka wlej olej (powinno go być tyle, aby w pełni pokryć ziemniaki).
- Rozgrzej olej, wyjmij ziemniaki z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
- Wrzuć warzywa do oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor.
- Wyjmij talarki łyżką cedzakową, odłóż je na papierowy ręcznik i lekko odciśnij.
- Posyp chipsy solą i przyprawami.
Owoce i warzywa
Od wybranych przypraw do tak przygotowanych domowych chipsów zależy smak przekąski. Można przygotować zwykłe chipsy solone lub paprykowe, posypując je ulubionym typem suszonej papryki, a także chipsy cebulowe, stosując pokruszoną kostkę o tym smaku.
Innym sposobem na to, jak zrobić chipsy w domu, jest przygotowanie ich w piekarniku. Ziemniaki przygotowane w ten sam sposób, co w przypadku smażenia, należy lekko skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, a następnie piec w temperaturze ok. 160℃, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy je odpowiednio doprawić. W podobny sposób przyrządza się chipsy ziemniaczane w mikrofalówce. Wystarczy włożyć je do kuchenki i podgrzewać przez ok. 3–4 minuty na najwyższej mocy. Przekąskę można przypiec bez dodatków lub wcześniej skropić lekko olejem, a na koniec doprawić.
Jak zrobić własne chipsy z warzyw?
Pyszne chipsy można wykonać samodzielnie również z innych warzyw. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na chipsy z buraka. Najlepiej przygotować je w piekarniku.
Składniki (dla 2 osób):
- 4 duże buraki,
- ½ szklanki oleju,
- sól i pieprz,
- wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie lub bazylia.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i obierz, po czym pokrój na jak najcieńsze plasterki.
- Rozłóż talarki na papierze do pieczenia i polej je olejem.
- Posyp plasterki solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
- Wstaw chipsy do piekarnika i piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.
Należy uważać, aby chipsy z buraków nie stykały się ze sobą, bo mogłyby się skleić. W podobny sposób można zrobić także chipsy z jarmużu. W tym przypadku trzeba pamiętać o starannym oderwaniu łodyżek. Kawałki o średnicy 3 cm należy piec przez ok. 5 minut.
Chipsy marchewkowe - przepis krok po kroku
Składniki (dla 2 osób):
- 3 duże marchewki,
- 4 łyżki oleju,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki starannie umyj i obierz, a następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki.
- Włóż talarki do miski i starannie wymieszaj z olejem.
- Rozłóż chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.
- Piecz przez ok. 60 minut w 130℃.
- Przed podaniem posyp solą.
Domowe chipsy z jabłek - przepis krok po kroku
Poza chipsami warzywnymi warto wypróbować również inne, oryginalne przepisy, w tym przekąski z owoców lub mięsa. Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów są chipsy jabłkowe.
Składniki (dla 2 osób):
- 6 jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- odrobina sproszkowanej wanilii.
Sposób przygotowania:
- Jabłka starannie umyj, obierz i wydrąż w środku.
- Pokrój owoce na cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp talarki cynamonem i wanilią.
- Susz w piecu nastawionym na 100℃ przez ok. 60 minut.
- Wyjmij jabłka z piekarnika, gdy się lekko przyrumienią i pomarszczą.
W podobny sposób można przygotować chipsy bananowe, jednak taką przekąskę powinno się piec w temperaturze 250℃ przez ok. 10 minut.
Ten pyszny, domowy przysmak przyrządza się również w wersji mięsnej, np. smażąc chipsy z boczku.
Domowe chipsy z boczku - przepis krok po kroku
Składniki (dla 2 osób):
- kilkanaście plasterków cienko pokrojonego boczku.
Sposób przygotowania:
- Plastry boczku pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm.
- Podsmaż mięso na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu.
- Gdy boczek stanie się chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.
Chipsy z boczku to doskonały dodatek do zup oraz sałatek. W podobny sposób można przygotować też chipsy z salami.
Domowe chipsy to pyszna przekąska, zwykle znacznie zdrowsza od gotowych chipsów, dlatego warto wypróbować te proste przepisy.
Chipsy z gruszki - przepis krok po kroku
Składniki:
- twarde gruszki - 4 szt.
- cukier puder - 50 g,
- sok z połowy cytryny,
- woda - 100 ml.
Sposób przygotowania:
- Wodę, cukier i sok z cytryny połącz ze sobą.
- Gotuj w rondelku z grubym dnem, aż syrop zacznie gęstnieć.
- Gruszki pokrój w bardzo cienkie plastry - możesz to zrobić ręcznie lub na krajalnicy do warzyw.
- Owocowe plastry zamaczać w syropie, a następnie pozwolić im ociec.
- Tak przygotowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec przez około 2 godziny w piekarniku, w temperaturze 110 stopni Celsjusza z ustawionym wentylatorem.
- Po tym czasie wyjąć i pozwolić im ostygnąć. Chipsy staną się bardziej kruche, kiedy wyschną.
Opcjonalnie do syropu można dodać cynamon, kardamon i goździki, aby nadać im wyrazistego smaku i aromatu.
Zobacz także:
- Chipsy makaronowe z TikToka - przepis na oryginalną słoną przekąskę
- Pesto z natki i chipsy z obierków. Nie marnuj jedzenia!
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images