Jak zrobić domowe chipsy z różnych warzyw? Poznaj przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni

Chipsy warzywne
Jak zrobić domowe chipsy z różnych warzyw? Poznaj przepisy na chipsy z piekarnika, mikrofali i robione na patelni
Źródło: Westend61/Getty Images
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali. Sprawdź proste przepisy.

Chipsy domowej roboty można wykonać z rozmaitych produktów – klasyczną wersję z ziemniaków, chipsy z innych warzyw, np. marchewek lub buraków, a także z jabłek, bananów, a nawet z boczku. Jak się robi chipsy domowymi sposobami?

Jak się robi chipsy z ziemniaków?

Klasyczną wersję domowych chipsów, czyli przekąskę z ziemniaków, można wykonać na trzy sposoby: smażąc na oleju, piec w piekarniku lub przygotować w kuchence mikrofalowej. Pierwsza metoda wymaga głębokiej patelni bądź garnka o dużej średnicy.

Składniki (dla 2 osób):

  • 8 średnich ziemniaków,
    • olej do smażenia,
      • sól,
        • ulubione przyprawy.

          Sposób przygotowania:

          1. Ziemniaki umyj i starannie obierz.
            1. Pokrój ziemniaki w plastry – powinny mieć ok. 3 mm grubości.
              1. Od razu po pokrojeniu włóż warzywa do wody, aby zapobiec ich czernieniu.
                1. Do patelni bądź garnka wlej olej (powinno go być tyle, aby w pełni pokryć ziemniaki).
                  1. Rozgrzej olej, wyjmij ziemniaki z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
                    1. Wrzuć warzywa do oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor.
                      1. Wyjmij talarki łyżką cedzakową, odłóż je na papierowy ręcznik i lekko odciśnij.
                        1. Posyp chipsy solą i przyprawami.

                          Owoce i warzywa

                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                          Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                          Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                          Kaktusy - dzieci Słońca
                          Kaktusy - dzieci Słońca

                          Od wybranych przypraw do tak przygotowanych domowych chipsów zależy smak przekąski. Można przygotować zwykłe chipsy solone lub paprykowe, posypując je ulubionym typem suszonej papryki, a także chipsy cebulowe, stosując pokruszoną kostkę o tym smaku.

                          Innym sposobem na to, jak zrobić chipsy w domu, jest przygotowanie ich w piekarniku. Ziemniaki przygotowane w ten sam sposób, co w przypadku smażenia, należy lekko skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, a następnie piec w temperaturze ok. 160℃, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy je odpowiednio doprawić. W podobny sposób przyrządza się chipsy ziemniaczane w mikrofalówce. Wystarczy włożyć je do kuchenki i podgrzewać przez ok. 3–4 minuty na najwyższej mocy. Przekąskę można przypiec bez dodatków lub wcześniej skropić lekko olejem, a na koniec doprawić.

                          Jak zrobić własne chipsy z warzyw?

                          Pyszne chipsy można wykonać samodzielnie również z innych warzyw. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten na chipsy z buraka. Najlepiej przygotować je w piekarniku.

                          Składniki (dla 2 osób):

                          • 4 duże buraki,
                            • ½ szklanki oleju,
                              • sól i pieprz,
                                • wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie lub bazylia.

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Buraki umyj i obierz, po czym pokrój na jak najcieńsze plasterki.
                                    1. Rozłóż talarki na papierze do pieczenia i polej je olejem.
                                      1. Posyp plasterki solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
                                        1. Wstaw chipsy do piekarnika i piecz przez ok. 15–20 minut w temperaturze 180℃.

                                          Należy uważać, aby chipsy z buraków nie stykały się ze sobą, bo mogłyby się skleić. W podobny sposób można zrobić także chipsy z jarmużu. W tym przypadku trzeba pamiętać o starannym oderwaniu łodyżek. Kawałki o średnicy 3 cm należy piec przez ok. 5 minut.

                                          Chipsy marchewkowe - przepis krok po kroku

                                          Składniki (dla 2 osób):

                                          • 3 duże marchewki,
                                            • 4 łyżki oleju,
                                              • sól do smaku.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Marchewki starannie umyj i obierz, a następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki.
                                                  1. Włóż talarki do miski i starannie wymieszaj z olejem.
                                                    1. Rozłóż chipsy na papierze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.
                                                      1. Piecz przez ok. 60 minut w 130℃.
                                                        1. Przed podaniem posyp solą.

                                                          Domowe chipsy z jabłek - przepis krok po kroku

                                                          Poza chipsami warzywnymi warto wypróbować również inne, oryginalne przepisy, w tym przekąski z owoców lub mięsa. Jednym z najchętniej wykorzystywanych pomysłów są chipsy jabłkowe.

                                                          Składniki (dla 2 osób):

                                                          • 6 jabłek,
                                                            • 1 łyżeczka cynamonu,
                                                              • odrobina sproszkowanej wanilii.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Jabłka starannie umyj, obierz i wydrąż w środku.
                                                                  1. Pokrój owoce na cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                    1. Posyp talarki cynamonem i wanilią.
                                                                      1. Susz w piecu nastawionym na 100℃ przez ok. 60 minut.
                                                                        1. Wyjmij jabłka z piekarnika, gdy się lekko przyrumienią i pomarszczą.

                                                                          W podobny sposób można przygotować chipsy bananowe, jednak taką przekąskę powinno się piec w temperaturze 250℃ przez ok. 10 minut.

                                                                          Ten pyszny, domowy przysmak przyrządza się również w wersji mięsnej, np. smażąc chipsy z boczku.

                                                                          Domowe chipsy z boczku - przepis krok po kroku

                                                                          Składniki (dla 2 osób):

                                                                          • kilkanaście plasterków cienko pokrojonego boczku.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            1. Plastry boczku pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm.
                                                                              1. Podsmaż mięso na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu.
                                                                                1. Gdy boczek stanie się chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.

                                                                                  Chipsy z boczku to doskonały dodatek do zup oraz sałatek. W podobny sposób można przygotować też chipsy z salami.

                                                                                  Domowe chipsy to pyszna przekąska, zwykle znacznie zdrowsza od gotowych chipsów, dlatego warto wypróbować te proste przepisy.

                                                                                  Chipsy z gruszki - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • twarde gruszki - 4 szt.
                                                                                    • cukier puder - 50 g,
                                                                                      • sok z połowy cytryny,
                                                                                        • woda - 100 ml.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Wodę, cukier i sok z cytryny połącz ze sobą.
                                                                                            1. Gotuj w rondelku z grubym dnem, aż syrop zacznie gęstnieć.
                                                                                              1. Gruszki pokrój w bardzo cienkie plastry - możesz to zrobić ręcznie lub na krajalnicy do warzyw.
                                                                                                1. Owocowe plastry zamaczać w syropie, a następnie pozwolić im ociec.
                                                                                                  1. Tak przygotowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec przez około 2 godziny w piekarniku, w temperaturze 110 stopni Celsjusza z ustawionym wentylatorem.
                                                                                                    1. Po tym czasie wyjąć i pozwolić im ostygnąć. Chipsy staną się bardziej kruche, kiedy wyschną.

                                                                                                      Opcjonalnie do syropu można dodać cynamon, kardamon i goździki, aby nadać im wyrazistego smaku i aromatu.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości