Grillowane piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi z kurczaka
suszone pomidory- słoiczek, około 150g
oliwa, 2-3 łyżki
PRZYPRAWY KAMIS:
Suszone Pomidory z Bazylią i czosnkiem
Bazylia
Musztarda francuska
Przygotowanie:
Lekko rozbić piersi z kurczaka, posypać przyprawami, ułożyć na nich pomidory, zawinąć w roladkę. Następnie odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec około 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu. Podawać z musztardą francuską i np. sałatką ze świeżych pomidorów.
Grillowane piersi kaczki w sosie truskawkowo żurawinowym
SKŁADNIKI:
4 piersi z kaczki
oliwa, 2-3 łyżki
Słoiczek żurawin
truskawki 300 g
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz czarny młotkowany
Sól Morska w młynku
Ocet Balsamiczny
Przygotowanie:
Pierś kaczki posmarować oliwą, posolić, obtoczyć w pieprzu, piec na grillu około 20-25 minut. Truskawki pokroić w plasterki, wrzucic na patelnie, dodac odrobine octu balsamicznego i żurawiny, po 2 minutach ściągnać z ognia. Podawac razem z kaczką.
Faszerowane cukinie z grilla
Składniki:
4 małe cukinie
2 papryki: żółta i czerwona
3 pomidory
1 cebula
1 mały bakłażan
1 mozzarella
PRZYPRAWY KAMIS
Bazylia
Czosnek Suszony w płatkach
Przygotowanie:
Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek. Cebulkę pokrój drobno przysmaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana, pomidory, duś około 7 minut. Wypełnij cukinię, posyp startą na tarce mozarellą. Połóż na grill i czekaj aż ser się rozpuści!
Papryka faszerowana
Składniki:
4 czerwone papryki
bakłażana
200 g mielonej karkówki
100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
czerwona cebula
3 pomidory
1 szklanka ugotowanego ryżu ( powinien być jeszcze twardy)
1 jajko
Łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
PRZYPRAWY KAMIS:
Oregano
Zioła Prowansalskie
Sól Czosnkowa
Czosnek granulowany
Pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Na oliwie przysmaż cebulkę, dodaj ryż i pokrojonego w kostkę bakłażana. W misce wymieszaj karkówkę, boczek, jajko. Dodaj ryz i pokrojone pomidory. Dodaj 2 łyżki bułki tartej i dopraw do smaku. Wypełnij farszem przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki. Owiń w folię aluminiowa i piecz na grillu około 20 minut.
BANANY z malinami
SKŁADNIKI:
4 banany
Koszyczek malin
2 łyżki miodu
Brazowy cukier
2 łyżki masła
PRZYPRAWY KAMIS
Cynamon mielony
Przygotowanie:
Banany lekko rozetnij, do środka włóż odrobinę masła, cukier, posyp cynamonem. Połóż na grillu i poczekaj aż skórka zupełnie ściemnieje. Podawaj ze świeżymi malinami.
GRUSZKI z czereśniami
SKŁADNIKI:
2 gruszki
Migdały w płatkach
Brązowy cukier
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
Przygotowanie:
Gruszki przekrój na pół, pozbądź się środków, pestek. W ich miejsce włóż pozbawione pestek czereśnie. Posyp owoce cukrem, migdałami, dodaj odrobinę wanilii, zawiń w folie aluminiową i piecz na grillu aż gruszki zmiękną a czereśnie zaczną puszczać sok.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN