Materiał promocyjny

Grillowane piersi wg Anny Starmach

Ania Starmach zwyciężyła w konkursie „Gotuj o wszystko”, w którym szukaliśmy kobiety o niezwykłej wyobraźni kulinarnej. W tym tygodniu w kuchni dominuje kolor czerwony.

Grillowane piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

2 podwójne piersi z kurczaka

suszone pomidory- słoiczek, około 150g

oliwa, 2-3 łyżki

PRZYPRAWY KAMIS:

Suszone Pomidory z Bazylią i czosnkiem

Bazylia

Musztarda francuska

Przygotowanie:

Lekko rozbić piersi z kurczaka, posypać przyprawami, ułożyć na nich pomidory, zawinąć w roladkę. Następnie odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec około 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu. Podawać z musztardą francuską i np. sałatką ze świeżych pomidorów.

Grillowane piersi kaczki w sosie truskawkowo żurawinowym

SKŁADNIKI:

4 piersi z kaczki

oliwa, 2-3 łyżki

Słoiczek żurawin

truskawki 300 g

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz czarny młotkowany

Sól Morska w młynku

Ocet Balsamiczny

Przygotowanie:

Pierś kaczki posmarować oliwą, posolić, obtoczyć w pieprzu, piec na grillu około 20-25 minut. Truskawki pokroić w plasterki, wrzucic na patelnie, dodac odrobine octu balsamicznego i żurawiny, po 2 minutach ściągnać z ognia. Podawac razem z kaczką.

Faszerowane cukinie z grilla

Składniki:

4 małe cukinie

2 papryki: żółta i czerwona

3 pomidory

1 cebula

1 mały bakłażan

1 mozzarella

PRZYPRAWY KAMIS

Bazylia

Czosnek Suszony w płatkach

Przygotowanie:

Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek. Cebulkę pokrój drobno przysmaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana, pomidory, duś około 7 minut. Wypełnij cukinię, posyp startą na tarce mozarellą. Połóż na grill i czekaj aż ser się rozpuści!

Papryka faszerowana

Składniki:

4 czerwone papryki

bakłażana

200 g mielonej karkówki

100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

czerwona cebula

3 pomidory

1 szklanka ugotowanego ryżu ( powinien być jeszcze twardy)

1 jajko

Łyżka masła

2 łyżki bułki tartej

PRZYPRAWY KAMIS:

Oregano

Zioła Prowansalskie

Sól Czosnkowa

Czosnek granulowany

Pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Na oliwie przysmaż cebulkę, dodaj ryż i pokrojonego w kostkę bakłażana. W misce wymieszaj karkówkę, boczek, jajko. Dodaj ryz i pokrojone pomidory. Dodaj 2 łyżki bułki tartej i dopraw do smaku. Wypełnij farszem przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki. Owiń w folię aluminiowa i piecz na grillu około 20 minut.

BANANY z malinami

SKŁADNIKI:

4 banany

Koszyczek malin

2 łyżki miodu

Brazowy cukier

2 łyżki masła

PRZYPRAWY KAMIS

Cynamon mielony

Przygotowanie:

Banany lekko rozetnij, do środka włóż odrobinę masła, cukier, posyp cynamonem. Połóż na grillu i poczekaj aż skórka zupełnie ściemnieje. Podawaj ze świeżymi malinami.

GRUSZKI z czereśniami

SKŁADNIKI:

2 gruszki

Migdały w płatkach

Brązowy cukier

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

Przygotowanie:

Gruszki przekrój na pół, pozbądź się środków, pestek. W ich miejsce włóż pozbawione pestek czereśnie. Posyp owoce cukrem, migdałami, dodaj odrobinę wanilii, zawiń w folie aluminiową i piecz na grillu aż gruszki zmiękną a czereśnie zaczną puszczać sok.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości