Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym [proporcje dla 4 osób]
Składniki:
- 1 surowa kaczka
- 500 g obranych, pokrojonych w cząstki i skropionych sokiem z cytryny jabłek
- skórki z jabłek
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml bulionu drobiowego KUCHAREK
- białe wino
- sól, pieprz czarny mielony Prymat, majeranek Prymat, cukier
- Sos rodzynkowy
- 200 g rodzynek sparzonych w białym winie
- 300 ml sosu z pieczenia kaczki
- 100 ml brązowego karmelu z winem
- miód pszczeli
Sposób przygotowania:Wypatroszoną i umytą kaczkę natrzeć przyprawami, nadziać skórkami z jabłek i majerankiem. Piec 2 godziny w temperaturze 180oC, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu kaczkę ostudzić, wyciągnąć obierki i wyluzować z kości. Kaczkę ułożyć na jabłkach z majerankiem i piec 10 minut. Sos z upieczonej kaczki gotować do momentu odparowania wody, dodać rodzynki, wino i miód, doprawić do smaku przyprawami i karmelem (cukrem upalonym na patelni z wodą i winem). Kaczkę podawać z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: