Materiał promocyjny

Gotuj z Sową - kaczka z jabłkami

Trzy tygodnie temu, na antenie TVN, podczas programu Dzień Dobry TVN ogłoszono konkurs dla widzów, w którym nagrodą były lekcje gotowania z mistrzem kulinarnym Robertem Sową. Wyprano tylko 4 zgłoszenia. Pierwszym szczęśliwcem jest Pani Anna Misiołek.

Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym [proporcje dla 4 osób]

Składniki:

  • 1 surowa kaczka
  • 500 g obranych, pokrojonych w cząstki i skropionych sokiem z cytryny jabłek
  • skórki z jabłek
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml bulionu drobiowego KUCHAREK
  • białe wino
  • sól, pieprz czarny mielony Prymat, majeranek Prymat, cukier
  • Sos rodzynkowy
  • 200 g rodzynek sparzonych w białym winie
  • 300 ml sosu z pieczenia kaczki
  • 100 ml brązowego karmelu z winem
  • miód pszczeli

Sposób przygotowania:Wypatroszoną i umytą kaczkę natrzeć przyprawami, nadziać skórkami z jabłek i majerankiem. Piec 2 godziny w temperaturze 180oC, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu kaczkę ostudzić, wyciągnąć obierki i wyluzować z kości. Kaczkę ułożyć na jabłkach z majerankiem i piec 10 minut. Sos z upieczonej kaczki gotować do momentu odparowania wody, dodać rodzynki, wino i miód, doprawić do smaku przyprawami i karmelem (cukrem upalonym na patelni z wodą i winem). Kaczkę podawać z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości