Dyniowe przepisy Piotra Kucharskiego - frytersy, pęczak i dynia faszerowana

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej kuchni Piotr Kucharski przedstawił swoje przepisy na pyszne dania z dyni. Jak ją przechowywać, jakie są jej rodzaje i jakie ma właściwości?

Zobacz też:

Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia! >>>

Dynia – uprawa. Który rodzaj tego warzywa wybrać i jak uprawiać dynie? >>>

Makaron z dynią - poznaj 5 prostych przepisów >>>

Dyniowy pęczak

Składniki:

  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • Pure z dyni
  • 200 g dyni Hokkaido
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • sok z cytryny
  • świeży tymianek
  • 250 g małych pieczarek

Sposób przygotowania:

Pęczak:

Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza będzie miękka.

Pure:

W tym czasie dokładnie umyć dynię i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę i w rondelku poddusić na maśle, następnie zalać odrobiną wody i dusić aż będzie miękka. Dodać śmietanę i zmiksować.

Pod koniec gotowania kaszy dodajemy pure z dyni. Jeśli potrzeba, podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i listkami tymianku.

Pieczarki przesmażyć w całości na oliwie z masłem. Podać z kaszą.

Frytersy z dyni Składniki:

  • olej do smażenia
  • 200 g dyni np. Muscat de prowance
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g tartego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • ostry sos chilli

Sposób przygotowania:

Podawać z ostrym sosem chilli.

Faszerowana dynia piżmowa Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 strąk papryki chilli
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 słoik czerwonej fasoli
  • ½ pęczka natki zielonej pietruszki
  • 200 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Z dyni wydrążyć gniazdo nasienne oraz trochę miąższu z podłużnej cześć dyni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po 20 sprawdzić widelcem czy jest miękka.

W tym czasie przygotować farsz.

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę papryki. Smażyć przez chwilę. Dodać przyprawy i przesmażyć wszystko razem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 5 minut. Dodać odsączoną fasolę i pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z dyni. Dusić wszystko na małym ogniu około 10 minut. Zalać całość przecierem pomidorowym i dusić kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Farsz nałożyć do wgłębień w dyni. Na górę nałożyć kilka kleksów śmietany. Wstawić ponownie do zapiekania na 10 minut.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN