Dyniowe przepisy Piotra Kucharskiego - frytersy, pęczak i dynia faszerowana

W naszej kuchni Piotr Kucharski przedstawił swoje przepisy na pyszne dania z dyni. Jak ją przechowywać, jakie są jej rodzaje i jakie ma właściwości?

Zobacz też:

Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia! >>>

Dynia – uprawa. Który rodzaj tego warzywa wybrać i jak uprawiać dynie? >>>

Makaron z dynią - poznaj 5 prostych przepisów >>>

Dyniowy pęczak

Składniki:

  • 1 cebula, drobno pokrojona
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
      • oliwa z oliwek
        • 200 g kaszy pęczak
          • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
            • 500-700 ml bulionu warzywnego
              • 3 łyżki masła
                • sól i pieprz
                  • Pure z dyni
                    • 200 g dyni Hokkaido
                      • sól i pieprz
                        • 3 łyżki masła
                          • 100 ml śmietany 30%
                            • sok z cytryny
                              • świeży tymianek
                                • 250 g małych pieczarek

                                  Sposób przygotowania:

                                  Pęczak:

                                  Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza będzie miękka.

                                  Pure:

                                  W tym czasie dokładnie umyć dynię i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę i w rondelku poddusić na maśle, następnie zalać odrobiną wody i dusić aż będzie miękka. Dodać śmietanę i zmiksować.

                                  Pod koniec gotowania kaszy dodajemy pure z dyni. Jeśli potrzeba, podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i listkami tymianku.

                                  Pieczarki przesmażyć w całości na oliwie z masłem. Podać z kaszą.

                                  Frytersy z dyni Składniki:

                                  • olej do smażenia
                                    • 200 g dyni np. Muscat de prowance
                                      • 4 łyżki mąki pszennej
                                        • 1 jajko
                                          • 2 łyżki mleka
                                            • 50 g tartego sera dojrzewającego
                                              • 1 łyżka maku
                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                  • duża szczypta soli
                                                    • duża szczypta pieprzu
                                                      • ostry sos chilli

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Podawać z ostrym sosem chilli.

                                                        Faszerowana dynia piżmowa Składniki:

                                                        • 1 dynia piżmowa
                                                          • sól i pieprz
                                                            • oliwa z oliwek
                                                              • Farsz:
                                                                • 1 cebula
                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                                      • 1 papryka czerwona
                                                                        • 1 strąk papryki chilli
                                                                          • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                            • 0,5 łyżeczki
                                                                              • 1 łyżeczka czerwonej papryki
                                                                                • ½ łyżeczki pieprzu
                                                                                  • ½ łyżeczki chilli
                                                                                    • 1 słoik czerwonej fasoli
                                                                                      • ½ pęczka natki zielonej pietruszki
                                                                                        • 200 g kwaśnej śmietany

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

                                                                                          Z dyni wydrążyć gniazdo nasienne oraz trochę miąższu z podłużnej cześć dyni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po 20 sprawdzić widelcem czy jest miękka.

                                                                                          W tym czasie przygotować farsz.

                                                                                          Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę papryki. Smażyć przez chwilę. Dodać przyprawy i przesmażyć wszystko razem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 5 minut. Dodać odsączoną fasolę i pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z dyni. Dusić wszystko na małym ogniu około 10 minut. Zalać całość przecierem pomidorowym i dusić kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Farsz nałożyć do wgłębień w dyni. Na górę nałożyć kilka kleksów śmietany. Wstawić ponownie do zapiekania na 10 minut.

                                                                                          Przed podaniem posypać natką pietruszki.

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości