Domowy koncentrat pomidorowy z jesiennych pomidorów z przepisu Macieja Regulskiego

Kobieta trzymająca w dłoniach pomidory w różnych rozmiarach.
Co zrobić, by pomidory szybciej się zarumieniły?
Źródło: Mint Images/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN jesienne warzywa w wykonaniu Macieja Regulskiego - zwycięzcy 10. edycji MasterChefa. Sprawdź, jak przygotować pyszny domowy koncentrat pomidorowy. To nie tylko zdrowa alternatywa, ale i oszczędność dla portfela.

Koncentrat pomidorowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • parę pomidorów na gałązce
    • parę ząbków czosnku obranych z łupinek
      • parę łyżek oliwy
        • świeża bazylia
          • sól

            Sposób przygotowania domowego koncentratu pomidorowego

            1. Pomidory nacinamy w krzyżyk na dole i blanszujemy w gorącej wodzie przez minutę po czym przekładamy je do zimnej wody. Tym sposobem możemy je łatwo obrać.
              1. Wycinamy twardą, zieloną część u góry. Kroimy w dużą kostkę.
                1. Do dużego garnka wlewamy parę łyżek oliwy i dodajemy parę ząbków czosnku na 5 pomidorów około 2-3 ząbki. Smażymy je na niskim ogniu po 2-3 minutach dodajemy pomidory i smażymy je.
                  1. Gdy puszczą odrobinę wody dodajemy do garnka gałązki z pomidorów, które możemy spożyć przed włożeniem.
                    1. Gotujemy tak na niskim ogniu aż większość wody wyparuje. Wtedy dodajemy świeża bazylie, czekamy aż zmięknie i całość blendujemy na gładką masę.
                      1. Możemy dla pewności przepuścić całość przez sitko by mieć pewność, że nie mamy jakiś małych kawałków czosnku. Wtedy przekładamy masę do słoika i zabezpieczamy przed zepsuciem.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Maciej Regulski

                        Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana