Lemoniada
Składniki:
1 l wody
2 cytryny
Limonka
2 łyżki brązowego cukru
świeża mięta
Przygotowanie:
Do wody w temperaturze pokojowej wsypać cukier i dokładnie zamieszać. Wycisnąć sok z cytryny i limonki. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem dodać kilka listków świeżej mięty.
Zupa krem z marchwi z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomarańczą
Składniki:
0,5 kg marchwi
łyżka masła
szczypta chili
2 ząbki czosnku
duża żółta cebula
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 l bulionu warzywnego
½ szklanki mleczka kokosowego
½ łyżki startej skórka z pomarańczy
sól do smaku
Do podania:
prażone pestki dyni
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie: Na dnie garnka rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę. Podsmaż chwilę czosnek, chili i świeży imbir. Zalej bulionem warzywnym. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok 30 minutach warzywa powinny być już miękkie. Wtedy dodaj szklankę soku i startą skórkę z pomarańczy. Wyłącz palnik i zblenduj zupę aż będzie miała aksamitną konsystencję. Na koniec zabiel jeszcze mleczkiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i oprósz pestkami dyni.
Tartinki z awokado i łososiem
Składniki:
Mini tarty:
2 szklanki mąki
175 g masła
jajko
kilka łyżek zimnego mleka
łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli
Guacamole:
dwa dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
mały ząbek czosnku
cebulka dymka
szczypta chili
sól
Dodatki:
150 g wędzonego łososia
pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a uzyskane ciasto zagnieć i schowaj do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując mąką i wyłóż nim, natłuszczone wcześniej małe foremki. Nakłuj spody mini tart , przytnij brzegi i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie zrób guacamole. Bardzo drobno posiekaj czosnek, cebulkę dymkę i chili. Awokado rozgnieć przy pomocy widelca. Polej sokiem z cytryny i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Po przestudzeniu tartinek nałóż na nie guacamole a jego wierzch udekoruj plastrami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Wiśniowa galaretka
Składniki:
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni wraz z sokiem,
250 ml wody
laska wanilii lub kilka kropli esencji z waniliowej
cukier trzcinowy
2 łyżeczki agaru (środek zagęszczający z krasnorostów dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)
Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać agar, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie wiśnie zmiksować z wanilią i cukrem na gładki mus. Następnie gorącą wodę z agarem, wymieszać, przełożyć do salaterek i odstawić przestygnięcia. Gdy galaretki będą miały temperaturę pokojową, wstawić do lodówki na kilka godzin by całkowicie zastygły
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN