Dieta dla twarzy

Czy odpowiednia dieta rzeczywiście może wpływać na rysy twarzy? W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które z pewnością poprawią stan naszej skóry przygotowały Dominika Fetraś, blogerka kulinarna i Monika Pietrasińska, modelka. Czy po ich zjedzeniu Marcin Meller ma szansę zmienić się w Brada Pitta?

Lemoniada

Składniki:

1 l wody

2 cytryny

Limonka

2 łyżki brązowego cukru

świeża mięta

Przygotowanie:

Do wody w temperaturze pokojowej wsypać cukier i dokładnie zamieszać. Wycisnąć sok z cytryny i limonki. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem dodać kilka listków świeżej mięty.

Zupa krem z marchwi z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomarańczą

Składniki:

0,5 kg marchwi

łyżka masła

szczypta chili

2 ząbki czosnku

duża żółta cebula

1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru

1/3 szklanki soku z pomarańczy

1 l bulionu warzywnego

½ szklanki mleczka kokosowego

½ łyżki startej skórka z pomarańczy

sól do smaku

Do podania:

prażone pestki dyni

pieprz cytrynowy

oliwa z oliwek

starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Na dnie garnka rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę. Podsmaż chwilę czosnek, chili i świeży imbir. Zalej bulionem warzywnym. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok 30 minutach warzywa powinny być już miękkie. Wtedy dodaj szklankę soku i startą skórkę z pomarańczy. Wyłącz palnik i zblenduj zupę aż będzie miała aksamitną konsystencję. Na koniec zabiel jeszcze mleczkiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i oprósz pestkami dyni.

Tartinki z awokado i łososiem

Składniki:

Mini tarty:

2 szklanki mąki

175 g masła

jajko

kilka łyżek zimnego mleka

łyżka ziół prowansalskich

szczypta soli

Guacamole:

dwa dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny

mały ząbek czosnku

cebulka dymka

szczypta chili

sól

Dodatki:

150 g wędzonego łososia

pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a uzyskane ciasto zagnieć i schowaj do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując mąką i wyłóż nim, natłuszczone wcześniej małe foremki. Nakłuj spody mini tart , przytnij brzegi i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie zrób guacamole. Bardzo drobno posiekaj czosnek, cebulkę dymkę i chili. Awokado rozgnieć przy pomocy widelca. Polej sokiem z cytryny i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Po przestudzeniu tartinek nałóż na nie guacamole a jego wierzch udekoruj plastrami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Wiśniowa galaretka

Składniki:

1,5 szklanki wydrylowanych wiśni wraz z sokiem,

250 ml wody

laska wanilii lub kilka kropli esencji z waniliowej

cukier trzcinowy

2 łyżeczki agaru (środek zagęszczający z krasnorostów dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)

Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać agar, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie wiśnie zmiksować z wanilią i cukrem na gładki mus. Następnie gorącą wodę z agarem, wymieszać, przełożyć do salaterek i odstawić przestygnięcia. Gdy galaretki będą miały temperaturę pokojową, wstawić do lodówki na kilka godzin by całkowicie zastygły

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości