Puree z grochu z kotlecikami
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
oliwa z oliwek
1 łyżka przyprawy garam masala
2 marchewki
1 puszka ciecierzycy (lub 400 g ugotowanej)
200 g jarmużu
200 g mrożonej zielonej fasolki
1,5 litr wywaru warzywnego lub wody
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek oraz imbir posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać garam masalę i przesmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę oraz porwany na kawałki jarmuż. Zalać wywarem, dodać fasolkę oraz ciecierzycę. Przyprawić sola i pieprzem. Ugotować aż warzywa będą miękkie.
Puree z grochu z kotlecikami
Składniki:
400 g grochu
1 łyżeczka mielonego kminu
oliwa z oliwek
400 g mielonej łopatki wieprzowej
1 papryczka chilli
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
3 marchewki
1 duży granat
kilka listków mięty
Sposób przygotowania: Groch zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie odlać wodę, wypłukać groch pod bieżącą wodą. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Wodę odlać, groch zmiksować z kminem i oliwą z oliwek na gładkie puree, doprawić solą i pieprzem. Gdy groch się gotuje wymieszać mięso z posiekaną papryczką chilli, posiekana natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, uformować 5 cm kotleciki i usmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pestkami granatu i posiekanymi listkami mięty. Dolać łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Puree z grochu podawać z kotlecikami i surówką z marchewki.
Sałatka z czarnej soczewicy
Składniki:
400 g czarnej soczewicy
1 paczka młodego szpinaku
2 pomarańcze
sól i pieprz
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
400 g średniej wielkości krewetek
Sposób przygotowania: Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości około 25 minut (soczewica nie może się rozgotować). Soczewicę schłodzić i wymieszać z młodym szpinakiem oraz filecikami pomarańczy. Krewetki jeśli potrzeba obrać, oczyścić i podsmażyć przez chwile na oliwie z oliwek. Sos: Oliwę wymieszać z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Sosem polać soczewicę na wierzchu ułożyć krewetki.
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
8 jajek
150 g masła
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g kakao
200 ml syropu z agawy
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy
Polewa:
100 g czekolady
50 g masła
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao. Fasolę odsączyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie razem z 6 jajkami, ekstraktem waniliowym zmiksować tak długo aż fasola będzie całkowicie zmiksowana. Masło utrzeć z syropem z agawy i pozostałymi jajkami na jednolitą masę. Połączyć ze zmiksowaną fasolą i skórką otartą z pomarańczy. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do mieszanki.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w rondelku. Po upieczeniu wystudzić, ciasto i polać polewą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN