Podpłomyki z macy
Składniki:
20 kromek macy
200-300 g serka śmietankowego
sól
pieprz
pęczek szczypiorku
kilka łyżek drobnych kaparów
5-6 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do temperatury 180?C. Mace posmarować serkiem śmietankowym. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekać około 10 min. Po wyjęciu, jedną część posypać szczypiorkiem a drugą kaparami wymieszanymi z pomidorami.
Bananowo-malinowe kanapki na waflach ryżowych
Składniki:
10 wafli ryżowych
200 g malin oraz kilka do dekoracji
10 ziaren kardamonu
1 łyżka cukru
10 bananów
sok wyciśnięty z jednej cytryny
świeże liście mięty
Przygotowanie:
Maliny, kardamon i cukier ugotować z odrobiną wody, aż maliny się rozgotują i powstanie mus. Następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Banany obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na waflach tworząc rozetę. Udekorować malinami i listkami mięty. Podać z sosem malinowym.
Skrzyneczka podróżnika
Składniki:
Kruche pieczywo: maca, wafle ryżowe, crunchella
Twaróg z białą rzodkwią i prażonym sezamem
200 g twarogu
1 biała rzodkiew
3-4 łyżki sezamu
3-4 łyżki mleka
sól
pieprz
Pomidorowe Pesto
180-200 g suszonych pomidorów z oliwy (jeden słoik)
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka listków rozmarynu (można użyć ? łyżeczki suszonego)
50 g tartego parmezanu
2-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Pasta z oliwek
200 g zielonych oliwek
2-3 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera fety
pieprz
oregano
Przygotowanie:
Twaróg z białą rzodkwią i prażonym sezamem. Sezam podprażyć na suchej patelni. Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Twaróg rozgnieść i połączyć z mlekiem. Dodać sezam i rzodkiew. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Pomidorowe Pesto
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Jeśli nie posiadamy malaksera to wszystkie składniki dokładnie pokroić i utrzeć w moździerzu na gładką masę.
Pasta z oliwek
Oliwki drobno posiekać, dodać przeciśnięty czosnek. Połączyć z serem feta. Mieszać dodając oliwy do momentu aż uzyskamy konsystencję pasty. Doprawić pieprzem i oregano. Wszystkie pasty spakować do pojemników razem z chrupkim pieczywem. Pieczywo może służyć do nabierania past, co ułatwi jedzenie podczas podróży lub na pikniku.
Sałatka Cezara z grzankami z crunchelli
Składniki:
4 wafle crunchella
4 ząbki czosnku
0, 5 pęczka pietruszki
sól
2 jajka ugotowane na twardo
oliwa z oliwek
400 g sałaty rzymskiej
50 g parmezanu pokrojonego w cienkie płatki
Dressing:
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 puszka anchois
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka sosu Worcestershire
3 szczypty pieprzu
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Czosnek i pietruszkę drobno pokroić, dodać soli i rozetrzeć. Lekko posmarować wafle crunchella i pokroić na 1-centymetrowe paski. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 180?C. Sałatę pokroić w paski i ułożyć na czterech talerzach. Na niej ułożyć grzanki. Posypać białkami jajek pokrojonymi w kostkę oraz płatkami parmezanu.
Dressing:
Do słoika wlać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek, drobno pokrojone anchois, musztardę, sok z limonki, sos Worcestershire, pokrojone drobno żółtka, pieprz i wodę. Zakręcić słoik i energicznymi ruchami wymieszać aż całość się połączy. Na końcu polać sosem sałatę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN