Kawa gotowana z przyprawami
Składniki:
kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy
cynamon w proszku
świeży imbir
kawa mielona
miód lub cukier
kurkuma w proszku
laska wanilii
Przygotowanie: Do średniej wielkości garnka wlać zimną wodę i dodać kilka kropli soku z cytryny lub obraną pomarańczę oraz odrobinkę kurkumy ( ale dosłownie szczyptę, w przeciwnym razie kawa będzie zbyt gorzka) i odrobinę soli. Podgrzewać aż do wrzenia. Wsypać 5-6 łyżeczek zmielonej kawy. Gotowana kawa traci swoją moc, więc można jej dać więcej niż w wersji zaparzanej. Dodać cynamon, wanilię ( najlepiej w lasce). Obrać kawałek świeżego imbiru i przed dodaniem naciąć go z kilku stron. Można dodać świeżo starty imbir, jeden goździk lub nasionko kardamonu. Kawę z przyprawami podgrzewać powoli jeszcze ok. 5 minut. Słodzić miodem ( w postaci nie bardzo gorącego płynu) bądź cukrem trzcinowym.
Baton energetyczny
Składniki:
300g płatków mieszanych w dowolnych proporcjach:
owsianych, orkiszowych, żytnich
100g masła
100g ksylitolu
80g miodu lub syropu z agawy
100g mieszanki: w dowolnych proporcjach
żurawina
rodzynki
morele
śliwki
orzechy
Przygotowanie: Płatki wymieszać w dowolnych proporcjach. Można zastosować tylko jeden rodzaj płatków lub bawić się kombinacją różnych ich rodzajów. Masło rozpuścić powoli, pilnując, by się nie zagotowało. Orzechy i większe owoce pokroić na małe kawałki. Połączyć składniki ze sobą, mocno ugniatając. Uzyskaną mieszankę wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Wystudzone można kroić na dowolnej wielkości batony.
Jaglanka z orzechami włoskimi z mascarpone
Składniki:
kasza jaglana
kawałek świeżego imbiru
kilka kropli cytryny
odrobina kurkumy
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła
1 łyżkę mascarpone
1 łyżeczka miodu
orzechy nerkowca
Curry batatowe z kurczakiem
Składniki:
400g piersi z kurczaka
350g batatów
100g passaty
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
100ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
oliwa z oliwek
50g imbiru
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka tymianku suszonego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
natka pietruszki
świeża kolendra
Przygotowanie: Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę i wymieszać z solą, pokrojoną drobno papryczką chili, kurkumą, startym imbirem, pokrojonym drobno czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawić na mniej więcej godzinę w temperaturze pokojowej, można też zostawić na noc w lodówce do „przegryzienia się” składników, wtedy należy wyjąć mięso godzinę przed smażeniem. Do garnka o grubym dnie wlać olej kokosowy i całość zamarynowanego kurczaka z przyprawami. Smażyć mieszając 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i smażyć wszystko razem, delikatnie mieszając przez kolejne 10 minut. Następnie dodać resztę przypraw i bulion. Gotować przez 10 minut i dodać mleko kokosowe. Dosolić całość wg uznania. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż bataty będą już prawie miękkie. Dodać passatę pomidorową i ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając do zagotowania się całości. Podawać posypane świeżą natką pietruszki i kolendry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN