Materiał promocyjny

Bezmięsna kuchnia

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.

WARZYWA Z GRILLA Z FASOLOWYM HUMUSEM

Składniki:

Fasolowy humus:

250 g suchej fasoli „Jaś” KUPIEC

2 łyżki nasion sezamu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

80-100 g oliwy z oliwek

soku z cytryny

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz cayenne, do smaku

Warzywa:

1 bakłażan

1 cukinia

papryka: żółta, zielona i czerwona

koper włoski

sól i pieprz

oliwa z oliwek

bagietka lub maca

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, papryki i koper włoski pokroić na ćwiartki. Warzywa lekko nasmarować oliwą. Rozgrzać grill lub patelnię grillowi. Usmażyć warzywa. Podawać z pastą z fasoli grillowanym pieczywem lub macą.

WEGETARIAŃSKA MUSSAKA Z GROCHEM

Składniki:

200 g grochu KUPIEC

1 duża cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

300 g dojrzałych pomidorów lub puszka krojonych pomidorów

1 lampka czerwonego wina

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżka suszonego oregano

2 bakłażany

100 g sera parmezan, startego

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

około 500 ml mleka

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namoczyć groch w dużej ilości wody i zostawić na noc. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Gotować chwilę, następnie dodać odsączony groch, wino i imbir, łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu. Gotować pod przykryciem aż groch będzie miękki. Jeśli będzie taka potrzeba podlewać odrobiną wody. W tym czasie pokroić bakłażany na 0,5 cm plastry, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć plastry bakłażanów z obu stron aż lekko zbrązowieją. Duże żaroodporne naczynie, lekko nasmarować oliwą z oliwek. Spód wyłożyć bakłażanami, na nie wylać podduszony groch.

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dolać połowę mleka i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdy sos będzie gęstniał dolewać mleka aż do uzyskania konsystencji budyniu. Dodać 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch zapiekanki. Posypać pozostałym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 o C, przez około 30 min.

MINESTRONE

Składniki:

200 g fasoli KUPIEC, namoczonej przez noc

oliwa z oliwek

1 ziemniak, pokrojony w kostkę

2 marchewki, pokrojone w krążki

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego, posiekane

0,5 bulwy kopru włoskiego

3 ząbki czosnku

1 pomidor, drobno pokrojony

2 puszki pomidorów krojonych

1 lampka czerwonego wina

2 cukinie, pokrojone w kostkę

garść drobnego makaronu

500 ml bulionu warzywnego

parmezan

kilka łodyg bazylii

Przygotowanie:

Fasolę odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, koper i ziemniaka. Całość dusić około 15 min do miękkości. Dodać pomidory, cukinię oraz wino. Gotować kolejne 15 min. Dodać miękką fasolę i bulion. Dodać makaron, gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz parmezanem.

SAŁATKA WALDORF Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

Dresing:

1 żółtko

0,25 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka octu winnego

0,25 szklanki oleju z pestek winogron

sól i pieprz do smaku

Sałatka:

główka sałaty masłowej

2 łodygi selera naciowego

2 jabłka

2 garście orzechów włoskich

mały kiść białych winogron

100 g ugotowanej kaszy gryczanej KUPIEC

Przygotowanie:

W dużej misce połączyć żółtko, jogurt, musztardę, sok z cytryny i ocet. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając dodawać małymi porcjami olej, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Z sałaty odrzucić duże liście. Środkowe liście umyć i ułożyć na talerzach. Jabłka obrać i pokroić w paski i ułożyć na sałacie. Seler naciowy pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie. Winogrona przepołowić i położyć na sałacie. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni i razem z kaszą gryczaną posypać po wierzchu sałatki. Całość przyprawić solą i pieprzem. Polać wcześniej zrobionym dresingiem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości