Bataty pieczone – kalorie, wartości odżywcze, przepisy

bataty
CreatiVegan.net/Getty Images
Bataty to ciekawa alternatywa dla ziemniaków. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularne są bataty pieczone. Jak je przygotować, by były zdrowe i smaczne?

Lepsze będą bataty pieczone w całości, czy może frytki z batatów? Ile kalorii mają bataty pieczone na grillu? Jakie przyprawy będą do nich pasować? Poznaj sposoby na pieczone bataty.

Bataty – kalorie i wartości odżywcze

Bataty (Ipomoea batatas) są nazywane także słodkimi ziemniakami. Batat to inaczej patat, wijec zwyczajny, lub kūmara. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy przybyła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Bataty są bogate w beta-karoten, a ich właściwości zdrowotne mogą się różnić w zależności od odmiany – na przykład te z żółtym miąższem mają dużo karotenoidów. Bataty to także cenne źródło fosforu, wapnia, potasu, sodu, siarki magnezu i żelaza. Bulwy tej rośliny zawierają także kwas foliowy, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Bataty gotowane mają 76 kalorii w 100 gramach, mniej niż bataty pieczone. W przypadku batatów pieczonych kaloryczność może się różnić w zależności od ilości użytego tłuszczu i innych dodatków. Łyżka oliwy to około 88 kalorii, natomiast łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno to 225 kalorii. A zatem ilość kalorii będzie zależała od tego, z jakimi dodatkami i w jaki sposób zostaną upieczone bataty.

Bataty pieczone w piekarniku

Pieczenie w piekarniku to najprostsza metoda przygotowania batatów. Można skorzystać z różnych opcji, dodać ulubione przyprawy czy dodatki i w ten sposób za każdym razem przygotowywać bataty nieco inaczej.

Bataty pieczone w folii

Przepis na pieczone bataty w całości pozwala przygotować idealny dodatek do głównego dania obiadowego lub przekąskę pomiędzy posiłkami.

Składniki na 2–4 porcje:

  • 4 średnie bataty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szczypty gruboziarnistej soli morskiej.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180–200℃.
  • Bataty umyj i wysusz papierowym ręcznikiem.
  • Każdego batata połóż na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, by można było bez problemu go w nią zawinąć.
  • Polej bataty oliwą z oliwek (1 łyżka na 1 batata).
  • Posyp bataty solą.
  • Ułóż bataty na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz bataty przez około godzinę.
  • Podawaj z dodatkiem masła czosnkowego.

Bataty pieczone fit

Bataty pieczone jako frytki to świetny pomysł na zdrowe i szybkie danie.

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 średni batat,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 1 szczypta soli himalajskiej,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • świeża kolendra do posypania.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  • Batata umyj, obierz i pokrój na kształt frytek.
  • Polej frytki oliwą.
  • Dodaj przyprawy i dokładnie wmasuj je w bataty.
  • Rozłóż frytki na blaszce i piecz przez około 30 minut.
  • Podawaj frytki z domowym ketchupem lub salsą.

Bataty pieczone z ziołami

Zioła dodają potrawom aromatu. Bataty pieczone z rozmarynem to ciekawa alternatywa dla zwykłych pieczonych batatów. W podobny sposób można przygotować także bataty pieczone z tymiankiem.

Składniki na 2–4 porcje:

  • 4 średnie bataty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szczypta soli morskiej,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
  • 1–2 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 220℃.
  • Bataty umyj i obierz ze skórki.
  • Pokrój bataty na grube kawałki.
  • Polej bataty oliwą.
  • Dodaj sól i pieprz i wetrzyj w bataty.
  • Posiekaj zioła i posyp nimi bataty.
  • Ułóż bataty na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Pieczone bataty świetnie smakują z domowymi burgerami i sałatką.

Bataty pieczone z warzywami

Pieczone warzywa to dobry dodatek do obiadu. Są zdrowe, smaczne i proste do przygotowania.

Składniki na 2–4 porcje:

  • 5 marchewek,
  • 1 pietruszka,
  • 1 pasternak,
  • ½ dyni hokkaido,
  • 2 buraki,
  • ½ małego korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 bataty,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180–200℃.
  • Warzywa umyj i obierz.
  • Pokrój warzywa na średnie kawałki.
  • Czosnek zgnieć w prasce lub posiekaj na bardzo drobne kawałki.
  • Wymieszaj oliwę z czosnkiem i przyprawami.
  • Do dużej miski wrzuć wszystkie warzywa i dodaj oliwę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika.
  • Piecz przez pół godziny.
  • Podawaj z sosem ziołowo-jogurtowym.

Bataty pieczone na grillu

Grillowane bataty to także bardzo smaczne i proste do przygotowania danie.

Składniki na 4–6 porcji:

  • 1 kg batatów,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 pęczek świeżej kolendry.

Przygotowanie:

  • Bataty umyj i obierz.
  • Pokrój bataty w talarki.
  • Włóż bataty do miski lub pojemnika.
  • Dodaj oliwę, sól i pieprz.
  • Odstaw na pół godziny.
  • Grilluj bataty po obu stronach.
  • Podawaj z ulubionym sosem lub posypane startą skórką z limonki i kolendrą.

Zobacz także:

Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach

Danie, za które dałbym się "pokroić" - przepis Grzegorza Zawieruchy

Kumpir i inne ziemniaczane wariacje. Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

Zobacz wideo: Agnieszka Cegielska o cudownych właściwościach batatów

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości