Jak się przygotować do wakacji na polu namiotowym?
Okazuje się, że coraz więcej Polaków spędza wakacje na kempingu. Cisza, spokój i bliskość z naturą pozwala zrelaksować się i nabrać dystansu do codziennych spraw. Co ciekawe, na pola namiotowe przyjeżdżają również osoby, które nie mają w tym czasie urlopu. W dzień wykonują pracę zdalną, a wieczorem odpoczywają. Przykładem jest rodzina Radwańskich, która na polu namiotowym w Ustroniu Morskim spędziła już 99 dni.
- Każdy dzień przebiega spontanicznie. Ja pracuje, ale wieczorem dołączam się i wspólnie spędzamy czas. Organizujemy wspólne gotowanie, spacery, przejażdżki rowerowe – powiedział Mariusz, który także spędza wakacje na kempingu.
Kto przyjeżdża na pole namiotowe? Okazuje się, że najczęściej są to rodziny z dziećmi. Przebywając w takim miejscu ma się także kontakt z innymi ludźmi, dlatego ważną cechą jest otwartość.
- Spędzają u nas wakacje głównie rodziny z dziećmi i ze zwierzętami. Zainteresowanie rośnie, za co odpowiedzialne są także polskie media, w tym TVN za co serdecznie dziękujemy. Goście cenią sobie najbardziej to, że śpią we własnej pościeli, gotują we własnej kuchni, korzystają z własnej łazienki i dzięki temu czują się bezpieczniej – mówił Kuba Grajek, właściciel pola namiotowego w Ustroniu Morskim.
Co zabierają ze sobą wczasowicze? - Maszyna do robienia waty cukrowej, do popcornu, ekspres do kawy to dla nas podstawa. Dla mojego męża bardzo ważne jest, żeby wziąć także odkurzacz – powiedziała Magda, która z całą rodziną spędza urlop w przyczepie kampingowej w Ustroniu Morskim.
Pyszne śniadanie na polu namiotowym
Czasy, gdy biwakowanie kojarzyło się z suchym prowiantem już dawno minęły. Obecnie, spędzając wolny czas na kempingu można nie tylko smacznie zjeść, ale nawet odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef, Aleksandra Juszkiewicz zaproponowała kilka prostych przepisów na śniadanie, które bez trudu można przygotować będąc na kempingu.
- Ja sama, będąc na kamperowisku, mając doświadczenie wiem, że w takim miejscu gotuje się szybko, z małej ilości składników, ale jednocześnie ważne jest, żeby było różnorodnie – mówiła Ola.
Świetnym pomysłem jest zabranie ze sobą grilla. Dzięki temu szybko i łatwo będzie można przyrządzić pyszne posiłki dla całej rodziny. Zwyciężczyni MasterChefa specjalnie dla widzów programu Dzień Dobry TVN przygotowała jajecznicę z kurkami, tosty francuskie z morelami, twarogiem, miodem i orzechami oraz szaszłyki z dynią, indykiem, boczniakami, cukinią.
Zobacz także:
- Dzieci żebrzą na ulicach Sopotu. "To jest handel ludźmi, to jest coś obrzydliwego"
- Wulkan Etna urósł 37 metrów i znów się obudził. Zobacz nagrania i zdjęcia ostatnich erupcji
- Najciekawsze miejsca w Kurdystanie – stolica, zabytki, historia
Zobacz wideo:
Autor: Martyna Trębacz