Spożywanie tego produktu obniża ryzyko chorób nerek nawet o 18%

Spożywanie tego produktu obniża ryzyko chorób nerek nawet o 18%
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wegańskie śniadanie
Wegańskie śniadanie
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Koreańscy naukowcy odkryli niezwykłe właściwości białka roślinnego. Jego spożywanie zmniejsza ryzyko choroby nerek. Już od lat eksperci przypominają o korzyściach płynących z diety roślinnej. Sprawdź szczegóły. 

Białko roślinne a choroby nerek

Naukowcy z Yonsei University dotąd nie wiedzieli, w jaki sposób białko roślinne wpływa na ryzyko przewlekłej choroby nerek. Odpowiedź na to pytanie umożliwiła analiza danych prawie 120 tysięcy uczestników projektu Biobank. Obserwacja trwała średnio niecało 10 lat, 3,2% uczestników zapadło na przewlekłą chorobę nerek. Jednak w przypadku osób, które spożywały najwięcej białka roślinnego, ryzyko spadało o 18%.

- To odkrycie sugeruje, że wyższe spożycie roślinnego białka w diecie może być korzystne dla zdrowia nerek i wskazuje na interwencje dietetyczne zapobiegające CKD w ramach podstawowej opieki - piszą naukowcy.

Pozytywny wpływ diety roślinnej

Według dotychczasowych badań, dieta bogata w białko roślinne zmniejsza między innymi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów. Składnik ten można znaleźć przede wszystkim w soi, ale również naszych rodzimych roślinach strączkowych, jak fasola, bób czy groszek. 

Białko znacząco wpływa nie tylko na rozwój masy mięśniowej, ale również na uczucie sytości. Warto zatem dbać, aby codzienna dieta była w nie bogata, zwłaszcza w to pochodzenia roślinnego.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości