Rekordowa inflacja w Polsce - najnowsze dane GUS

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ceny warzyw szokują. Czy będą tańsze?
Ceny warzyw szokują. Czy będą tańsze?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Jak poinformował w piątek, 14 kwietnia Główny Urząd Statystyczny, inflacja w marcu 2023 roku wyniosła 16,1 procent, rok do roku. W prognozie podawana była nieco wyższa wartość. W lutym wskaźnik inflacji wynosił 18,4. Czy to oznacza spadek cen? Co najbardziej podrożało do tej pory?

Inflacja - marzec 2023

W tzw. szybkim szacunku opracowywanym pod koniec marca, GUS informował, że inflacja w marcu br. wyniosła 16,2 proc. rok do roku. W porównaniu do lutego, gdzie wskaźnik ten był wyższy, w marcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych i tak wzrosły o 1,1 proc.

Opublikowane w piątek 14 kwietnia dane GUS pokazują, że w skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych - 24,0 proc., koszty użytkowania mieszkania lub domu, a także nośniki energii - o 19,6 proc. Z kolei ceny w sektorze rekreacji i kultury wzrosły o 16,4 proc.

Co najbardziej podrożało w skali roku?

Wzrosły ceny niemal wszystkiego, a w szczególności żywności. Największe różnice w cenach rok to roku widać w takich produktach, jak cukier (81,5 proc.), mleko (37,5 proc.) czy jajka (37,2 proc.), mąka (29,9 proc.), ryż (28,5 proc.), pieczywo (25,6 proc.) makarony (23 proc.).

Więcej na ten temat na tvn24.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: boonchai wedmakawand/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana