Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce

Spirulina - właściwości, zastosowanie, przepisy
Pedro Arquero / Getty Images
Źródło: Moment RF
Algi morskie już od wielu lat znane są na Dalekim Wschodzie, gdzie wykorzystuje się je w medycynie i kosmetyce naturalnej. Popularność w Europie zaczęły zdobywać stosunkowo niedawno, zdążyły już jednak podbić serca wielu osób, które doceniają ich właściwości zdrowotne i odżywcze. Sprawdź, dlaczego są tak cenione i jakie jest ich zastosowanie.

Algi morskie (nazywane również glonami) są stosowane na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Na rynku znajduje się wiele produktów, które wykorzystują ich właściwości i działanie do celów leczniczych i upiększających. Algi morskie nadają się do picia i jedzenia. W zależności od ich rodzaju można stosować je w ramach profilaktyki różnych chorób, w celu poprawy działania narządów wewnętrznych czy wyglądu skóry. W Polsce dużym powodzeniem cieszą się tabletki z alg morskich.

Jadalne glony morskie często kryją się również pod nazwami takimi jak spirulina czy chlorella. Zobacz, czym się od siebie różnią i jak można je wykorzystać, aby czerpać z nich jak najwięcej korzyści.

Algi morskie – spirulina i chlorella. Właściwości zdrowotne i działanie jadalnych glonów

Algi morskie do jedzenia można podzielić na cztery grupy: brunatnice, mikroalgi, krasnorosty oraz zielenice. To właśnie z nich przygotowuje się produkty spożywcze (spirulinę oraz chlorellę), które mają korzystnie oddziaływać na cały organizm i przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia.

Spirulina to sinice, które charakteryzują się wysoką zawartością białka, magnezu oraz witamin z grupy A, B, D, C, E i K. Po odpowiednim przygotowaniu organizm człowieka przyswaja je w około 90 proc., co czyni algi jednym z bardziej wyjątkowych produktów spożywczych. Spirulina wykorzystywana jest głównie w suplementach diety, w formie tabletek polecana jest do picia na odchudzanie. Ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne może być stosowana również przez osoby, które na co dzień przyjmują leki i chcą oczyścić swój organizm z zanieczyszczeń. Algi morskie wykazują działanie osłonowe i są naturalnym sposobem na ochronę błony śluzowej żołądka (można używać ich zamiast leków osłonowych także podczas przyjmowania antybiotyków). Tabletki ze spiruliny świetne rezultaty przynoszą również w przypadku osób, które palą papierosy.

Spirulina działa stymulująco na układ odpornościowy człowieka. Wykazuje działanie ochronne i wzmacniające, zapobiega atakom bakterii i wirusów, a w efekcie obniża ryzyko zachorowania na przeziębienie czy grypę, zwłaszcza w okresie wiosennym i jesienno-zimowym.

Chlorella z kolei to określenie, które stosuje się odnośnie do zielenic, składających się z ogromnych ilości chlorofilu. Produkty z niej przygotowane mają właściwości zdrowotne, dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organów wewnętrznych. Chlorella jest bogata w witaminy A, B i C, a także w kwas foliowy. Podobnie jak spirulina wykazuje działanie detoksykujące, może być stosowana w celach oczyszczania i regeneracji żołądka, jelit i wątroby. Regularne spożywanie alg morskich poleca się w ramach profilaktyki chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi oraz raka jelit. Chlorella przyspiesza zabliźnianie się ran, gojenie się wrzodów i zmian skórnych.

Algi morskie zapewniają organizmowi odpowiednie dawki pierwiastków takich jak magnez, cynk, potas, żelazo, fosfor oraz wapń. Są bogate w białko, w związku z czym często stają się nieodłącznym elementem diety osób zajmujących się sportem zawodowym. Systematyczne spożywanie spiruliny i chlorelli przyspiesza trawienie oraz wchłanianie cennych składników odżywczych.

Jak stosować algi morskie w kuchni?

Niezależnie od formy, w jakiej kupisz algi morskie, możesz wykorzystać je w kuchni. Zamiast przyjmowania tabletek, warto uzupełnić nimi codzienną dietę i dodawać spirulinę lub chlorellę do zwykłych potraw. W jaki sposób stosować algi morskie w kuchni?

  • Świeże algi morskie możesz wykorzystać jako składnik podczas przygotowywania zup warzywnych. W wersji sproszkowanej świetnie sprawdzą się do zagęszczenia zup-kremów.
  • Sproszkowane algi morskie możesz dodawać do domowych wypieków, zarówno słonych, jak i słodkich.
  • Przygotowując koktajle, dodawaj do nich jedną łyżeczkę spiruliny lub chlorelli.
  • Dodając sproszkowane algi do tradycyjnych przypraw i mielonych orzechów, możesz przygotować pyszną i zdrową panierkę do mięsa.
  • Domowej roboty sosy i pesto uzupełniaj niewielką ilością alg morskich.

Algi morskie – zastosowanie w kosmetyce

Algi morskie coraz częściej stają się jednym z podstawowych składników stosowanych przez producentów kosmetyków. Domowa maseczka z alg morskich lub kupiony krem z algami morskimi mogą przynieść skórze wiele dobrego. Wyciąg z alg morskich używany jest w kosmetykach przeciwtrądzikowych, balsamach wyszczuplających, żelach na cellulit oraz w serum przeciwzmarszczkowym. Kosmetyki z algami morskimi wspomagają regenerację i nawilżenie skóry. Pozytywnie działają na przebarwienia, zamykają popękane naczynka oraz sprawiają, że cera staje się elastyczna i nie wygląda na zmęczoną.

Zobacz wideo: Na czym polega slugging? "Wazelina ma za zadanie wytworzenie tzw. powłoki na powierzchni skóry"

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie

Domowe maseczki na twarz – z awokado, węglowa i inne hity

Mgiełki, hydrolaty i wody termalne – letnie niezbędniki, które zapewnią Twojej skórze piękny i zdrowy wygląd

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości