Zbudował dom kopułowy. "Cały czas muszę robić coś nowego"

Właściciel sam wybudował dom kopułowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Budynki, a zwłaszcza te mieszkalne, kojarzą nam się z kątami prostymi. Nie bez powodu zwykło się mówić o "czterech ścianach". Bohaterowie reportażu Katarzyny Jaroszyńskiej postanowili jednak wyjść poza architektoniczną konwencję i zbudować dom kopułowy. Jak się w nim mieszka?

Dom przypominający kulę

Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do miejscowości Żarówka na Podkarpaciu, by przyjrzeć się niezwykłej budowli i jej mieszkańcom. Czyim pomysłem było postawienie domu kopułowego? - Męża oczywiście. Mąż już pracuje 40 lat w drzewie. Przeszedł na emeryturę, no i coś musi robić, bo to jest pracuś, nie? - tłumaczyła Jadwiga Jachym.

Dlaczego mężczyzna zdecydował się akurat na kształt kopuły? - Żeby było coś innego. Po prostu cały czas muszę robić coś nowego, bo jak się coś nauczę robić, to już mnie nie cieszy - mówił Mikołaj Jachym.

Dom kopułowy - jak wygląda?

Mikołaj Jachym jest odpowiedzialny za stworzenie niemal każdego elementu domu. - Ja tutaj najmowałem tylko do płytek - przyznał.

Dom na dole ma 80 metrów kwadratowych powierzchni, 28 u góry.

- Kominek jest jedynym źródłem ciepła do ogrzewania tego domu kopułowego. Jest podłączony boiler na ciepłą wodę, jest podłączony zbiornik buforowy, ogrzewanie podłogowe i trzy grzejniki - dowiadujemy się od właścicieli.

A z jakiego drewna jest zrobiony domek? Dowiecie się z materiału wideo na górze strony.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze

Autor: Michalina Kobla

Reporter: Katarzyna Jaroszyńska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana