Październik to miesiąc, kiedy natura obdarza nas obfitością sezonowych owoców i warzyw. Świeże, pełne witamin i składników odżywczych, mogą stanowić podstawę zdrowej i smacznej diety. Sprawdźmy, co warto włączyć do jadłospisu w październiku, aby cieszyć się smakiem jesieni i zadbać o swoje zdrowie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Porady dietetyków
Jakie owoce sezonowe jeść w październiku?
Chociaż wielu osobom październik może nie kojarzyć się za bardzo jako owocowy miesiąc, to jest zupełnie inaczej. To czas, kiedy można cieszyć się nie tylko sezonowymi owocami, ale również tymi krajowymi.
Jakie owoce jeść w październiku?
- jabłka,
- gruszki,
- winogrona (ogrodowe i mołdawskie),
- śliwki,
- późne lub jesienne maliny.
Jakie warzywa sezonowe jeść w październiku?
Październik to też czas zbioru wielu warzyw. Po te warto sięgać, gdyż ten miesiąc to wysoki sezon na:
- dynia,
- cukinia,
- pomidory,
- papryka,
- bakłażan,
- burak,
- jarmuż,
- kalafior,
- brokuł.
Zobacz także:
- Jesienne alergie również dają się we znaki uczulonym na pyłki. Co pyli w październiku?
- Zmiana czasu na zimowy. Kiedy będziemy spać dłużej?
- Co wiemy o polskich kasztanach? Czy są jadalne? Czym różnią się od tych ze sklepu?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Goncharova/Getty Images