Ze względu na łatwiejsze przechowywanie na sklepowych półkach, najczęściej znajdziemy morwę suszoną. Czy warto się nią zainteresować? Dowiedz się więcej o morwie i jej właściwościach.
Morwa – co to jest i jak wygląda morwa?
Morwa to drzewo niewielkich rozmiarów (bądź krzew) i jest bardzo chętnie uprawiana w ogrodach. Nie tylko rodzi wyjątkowo smaczne owoce, lecz także doskonale się prezentuje. Wyróżnia się trzy podstawowe odmiany morwy:
· morwa biała – drzewko dorasta do 15vm i wytwarza tzw. sok mleczny. Wyjątkowo cenne w przypadku tej morwy są liście, stosowane w leczniczych naparach;
· morwa czarna – najpopularniejsza w uprawie ze względu na atrakcyjny wygląd i słodkie owoce;
· morwa czerwona – najmniej znana, hodowana głównie jako drzewko ozdobne. Jest
najmniejsza ze wszystkich, zwykle nie dorasta bowiem nawet do 10 metrów.
W przypadku morwy owoce są więc podstawowym znakiem rozpoznawczym pomiędzy różnymi jej odmianami.
Suszona morwa – herbata, działanie
W przypadku morwy suszonej, właściwości w dużej mierze zależeć będą od jej odmiany. Najbardziej ceniona – ze względu na swoje właściwości – jest morwa biała. Stosuje się ją bowiem w zapobieganiu i wspomaganie leczenia m.in. chorób cywilizacyjnych oraz innych powszechnych, w tym:
· miażdżycy i nadciśnienia – obniża ona tzw. zły cholesterol (LDL) poprzez wstrzymywanie procesów jego utleniania;
· cukrzycy – zależność pomiędzy piciem naparu z morwy a cukrzycą polega głównie na obniżaniu poziomu glukozy we krwi po ok. 2h od jego spożycia, spowalnia ona bowiem wchłanianie cukru;
· chorobach bakteryjnych i wirusowych – badania wykazały, że jest ona w stanie zwalczyć nawet groźne bakterie salmonelli czy gronkowca złocistego.
Doceniany jest również wpływ morwy na odchudzanie . Wyniki badań laboratoryjnych świadczą o jej skuteczności nawet w walce z otyłością.
Wiele cennych właściwości ma również owoc morwy czarnej. Jej jagody są bogate w witaminy, głównie C i z grupy B, a także w mikro- i makroelementy, jak magnez, żelazo czy wapń. Jest ona zatem niezwykle pomocna w domowych sposobach leczenia anemii, której bardzo częstą przyczyną są właśnie niedobory żelaza. Owoce morwy są również skutecznym środkiem wykrztuśnym i napotnym, dzięki czemu jest z powodzeniem stosowana w leczeniu przeziębień.
Najmniej popularna morwa czerwona zastosowanie znajduje, podobnie jak biała, głównie w przypadku cukrzycy i problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Choć niezwykle cenione jest działanie morwy na poziom cukru i rozmaite powszechne dolegliwości, niestety niewskazane jest stosowanie morwy w ciąży.
Morwa – przepisy
Z morwy jadalnej warto przyrządzić herbatkę na zmniejszenie stężenia cukru we krwi. Niewielką ilość liści morwy białej, ok. 1 g, należy zalać gorącą wodę (ok. 100 ml) i parzyć przez 3 do maksymalnie 5 minut. Taki napar spowolni działanie enzymów rozkładających cukry. Dobrym pomysłem będzie także picie morwowej herbatki na odchudzanie. Białą morwę w saszetkach należy zaparzać pod przykryciem od 10 do 15 minut i pić 3 razy dziennie. Jeśli nie mamy na to czasu, w aptekach dostaniemy również morwę w tabletkach.
Morwa zastosowanie znajduje nie tylko w przyrządzaniu domowych leków. Dużym uznaniem cieszy się również nalewka z morwy . Do jej przygotowania potrzebne będą:
· 1 kg owoców morwy czarnej,
· 0,5 kg cukru,
· 0,5 l wódki,
· 0,5 l spirytusu.
Owoce zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na ok. 21 dni. Następnie przefiltrować i odstawić oddzielnie owoce i alkohol. Same jagody zasypać cukrem, a nalew znów odstawić w zacienione miejsce. Po dwóch tygodniach przefiltrować owoce i połączyć je z alkoholem. Znów odstawić na ok. 3 tygodnie. Pyszna nalewka gotowa!
Morwa – uprawa
Morwa to również atrakcyjna roślina uprawna. Nie jest ona trudna w pielęgnacji, należy jej jedynie zapewnić ciepło, dużo miejsca i glebę o obojętnym odczynie kwasowo-zasadowym. W przypadku morwy rozmnażanie zwykle odbywa się poprzez sadzonki lub po prostu zasiew. Siać należy w okolicach kwietnia i maja w zacienionym miejscu, a sadzonki ukorzeniać wiosną w wilgotnej glebie.
Po ilu latach owocuje morwa ? Zazwyczaj po ok. pięciu. Warto jednak poczekać na ten moment, by cieszyć się właściwościami jej jagód oraz ich przyjemnym smakiem.
Niestety, w przypadku morwy kwiaty nie są szczególnie atrakcyjne, jednak moment, kiedy owocuje morwa, pokazuje prawdziwe piękno tej rośliny.
Wiesz już więcej o morwie jadalnej – zastosowaniu i uprawie? Działanie tego naturalnego leku może Cię zadziwić! Nawet, jeśli nie masz warunków do jej hodowania, zawsze możesz sięgnąć po herbatę ekspresową i docenić tę niezwykłą roślinę!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN