Jeśli rośliny na ususzenie zostały zebrane w czystym środowisku, ich mycie nie jest konieczne wystarczy je otrzepać. Zioła brudne i zakurzone należy delikatnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Po ususzeniu zioła powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku, najlepiej wykonanym ze szkła. Oto kilka sposobów, jak suszyć zioła.
Jak suszyć zioła na powietrzu?
Suszenie na powietrzu to jeden z najłatwiejszych sposobów przygotowywania ziół, zwłaszcza kiedy rośliny mają ogonki. Jak więc należy suszyć zioła na powietrzu? Najpierw trzeba związać rośliny za łodygi i powiesić w przewiewnym oraz suchym miejscu. Najlepsza jest przestrzeń dobrze nasłoneczniona. Suszenie na zewnątrz sprawdza się zwłaszcza w przypadku oregano, rozmarynu i mięty. Nieco trudniej jest, kiedy zioła nie mają całych ogonków, a jedynie liście. Aby poradzić sobie z tym problemem, warto suszyć rośliny za pomocą przewiewnych woreczków - lnianych albo bawełnianych. Przygotowywanie ziół w ten sposób zajmuje od jednego do dwóch tygodni.
Jak suszyć zioła w piekarniku?
Jeśli z powodu dużej wilgotności lub braku miejsca niemożliwe jest suszenie ziół na powietrzu, można wybrać piekarnik. Trzeba jednak pamiętać, by cały proces przeprowadzać bardzo powoli, przy uchylonych drzwiczkach - para wodna musi mieć możliwość swobodnego ujścia. Jak suszyć zioła w piekarniku? Na początek powinno się je ułożyć na cienkiej warstwie papieru do pieczenia. Następnie trzeba ustawić piekarnik na najniższą temperaturę (nie powinna przekroczyć 35℃). Po uchyleniu drzwiczek należy pozostawić zioła w piekarniku na kilka godzin. Warto pamiętać, by jednocześnie suszyć zioła tylko jednego gatunku, aby zapobiec mieszaniu się aromatów.
Jak suszyć zioła w suszarce?
To bardzo wygodne i proste rozwiązanie. Jak więc suszyć zioła w suszarce? Rośliny należy ułożyć podobnie jak w piekarniku - na tackach suszarki, cienką warstwą. Następnie trzeba włączyć suszarkę. W tym wypadku również warto suszyć jednorazowo tylko jeden gatunek ziół. Co jakiś czas należy sprawdzać stopień wysuszenia roślin. Przygotowywanie przypraw w ten sposób zajmuje kilka godzin.
Jak suszyć zioła w mikrofali?
Nie jest to metoda pochwalana przez wszystkich, jednak bardzo skuteczna. Przygotowywanie ziół w kuchence mikrofalowej trwa bowiem bardzo krótko. Jak suszyć zioła w mikrofali? Rośliny należy ułożyć pomiędzy dwoma listkami ręcznika papierowego, a następnie wstawić do mikrofalówki. Kuchenka powinna być ustawiona na około 400 W. Czas suszenia zależy od konkretnego gatunku zioła, jednak zazwyczaj wynosi od jednej do dwóch minut. Przed włożeniem do mikrofali całej partii ziół warto najpierw przeprowadzić testy (czasu i ustawienia mocy) na mniejszej ilości roślin.
Jak suszyć zioła do zielnika?
Tworzenie zielnika to bardzo wdzięczny i przyjemny sposób na utrwalenie ulubionych roślin. Jak należy suszyć zioła do zielnika? W pierwszej kolejności trzeba otrzepać rośliny z ziemi. Jeśli mają długie łodygi, można je delikatnie podciąć. Zioła należy starannie rozłożyć na gazecie, listki i ogonki ustawić w naturalny dla nich sposób, a następnie suszyć w suchym i przewiewnym miejscu. Na początku gazety, na których suszą się zioła, powinno się zmieniać codziennie, później nieco rzadziej. Podczas suszenia rośliny powinny być dobrze ściśnięte (np. za pomocą specjalnych ramek z drucianą siatką, pomiędzy którymi umieszcza się zioła). Wszelkie elementy rośliny, które odpadają w trakcie suszenia, należy zachować - można je umieścić np. w małych kopertach.
Jak suszyć miętę na herbatę?
Mięta to jedno z najzdrowszych i najchętniej wybieranych ziół. Ma działanie przeciwbólowe, poprawiające trawienie, kojące, uspokajające i przeciwzapalne. To również bardzo pospolicie występująca roślina. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się jak samodzielnie ususzyć miętę, np. na herbatę. Należy przede wszystkim pilnować, aby w procesie suszenia mięta nie utraciła swojego aromatu. Nie poleca się więc wystawiania liści na słońce. Najlepiej jest suszyć miętę na papierze lub gazecie, w suchym i przewiewnym miejscu. W przygotowaniu tego zioła sprawdza się także suszarka.
Miętę należy opłukać, a następnie oberwać jej liście i ułożyć na tackach suszarki, usuwając zwiędłe egzemplarze. Warto umieścić na sitkach jak najwięcej liści, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury się kurczą. Suszarkę nastawia się na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dobrze jest suszyć ten gatunek zioła w miejscu odosobnionym, gdyż mięta podczas suszenia wydziela bardzo intensywny, męczący aromat. Na drugi dzień liście mięty są gotowe do skruszenia. W tym celu należy wysypać zioła na gazetę, aby nic się nie rozsypało. Po skruszeniu mięty można ją przesypać do słoika.
Zobacz także:
- Właściwości kozieradki pospolitej. Jak i kiedy ją stosować?
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Zaskakujące gatunki grzybów, których nie znamy. "Coraz częściej stwarzają nam problemy zdrowotne"
Zobacz wideo:
Autor: Adrian Adamski
Źródło zdjęcia głównego: Corbis Documentary RF