Magda Gessler w pizzerii Antonio: "Co tu się dzieje? Ananas z puszki, majonez słodki, a szynka podejrzana"

Magda Gessler w Łodzi
"Kuchenne rewolucje 29" - co się wydarzyło w 5. odcinku?
Źródło: prasa.wbdpoland.pl
W najnowszym odcinku programu "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler odwiedziła pizzerię Antonio w Łodzi, którą prowadzi Beata. Sęk w tym, że wszystko smakuje tutaj, jak 20 lat temu i obok Włoch nie stało. Czy restauratorka tchnie życie w lokal i zmotywuje właścicielkę?

Dalsza część tekstu pod materiałem wideo

Magda Gessler
Magda Gessler rozpoczyna kolejne "Kuchenne rewolucje"
Źródło: Dzień Dobry TVN

"Kuchenne rewolucje 29" - co się wydarzyło w 5. odcinku?

58-letnia Beata od ponad dwóch dekad prowadzi pizzerię Antonio.

- Założycielem pizzerii był mój brat. W 1998 roku [...] otworzył jeden punkt, później drugi, trzeci. Dołączyłam z tym punktem chyba w 2002 roku. On pozamykał swoje, bo prowadzi cukiernię, a ja zostałam jako jedyna. I tak się zaczęło. Wtedy to był dobry biznes - wspominała właścicielka.

Jednak czasy się zmieniły, Polacy o pizzy wiedzą coraz więcej, a w Antonio wszystko wyglądało i smakowało jak dwadzieścia lat temu. To właśnie brak świeżości i innowacji w menu sprawiły, że klientów ubyło. Beata straciła męża i rodziców oraz zapał do zmian, ale za namową dzieci, które pragną nadać nowy sens mamie i temu miejscu, zgłosiła się do programu.

"Kuchenne rewolucje" w pizzerii Antonio w Łodzi

Magda Gessler, znana z umiejętności wprowadzania zmian, stanęła przed niełatwym zadaniem. Była zaskoczona siedemdziesięcioma czterema rodzajami pizzy, z czego wiele z nich zawierało majonez.

- Słodkie ciasto, w cholerę cukru. Co tu się dzieje? Ananas z puszki, majonez słodki, a szynka podejrzana. Nie jem jej - oznajmiła restauratorka, próbując jedną z pizz. Z dwoma kolejnymi pozycjami wcale nie było lepiej. - Koszmar! - oceniła prowadząca "Kuchennych rewolucji".

Nie tylko z pizzą i tanimi składnikami był problem, lecz i brudem w kuchni.

Antonio Ciao Ciao Pizza po "Kuchennych rewolucjach"

Magda Gessler zamieniła nazwę lokalu na Antonio Ciao Ciao Pizza oraz ulepszyła menu. Zamiast kilkudziesięciu pizz zaproponowała trzy:

  • Mella Canella - sos beszamelowy ze szpinakiem i rodzynkami, ser gorgonzola, jabłka z cynamonem, orzechy nerkowca;
  • Picante - sos ze świeżych pomidorów, mozzarella fior di latte, grillowana papryka, salami pikantne, pomidorki koktajlowe, oliwki różowe, ser tallegio;
  • Bresaola - sos ze świeżych pomidorów, mozzarella fior di latte, bresaola, ser provolone, czerwona cebula, orzechy włoskie.

Obok włoskich placków w menu pojawiły się też takie propozycje jak: focaccia, deska serów i wędlin oraz zupa pappa al pomodoro. Pomimo że jeden z pracowników Beaty się obraził i poszedł do domu, kolacja wyszła znakomicie.

Po czterech tygodniach Magda Gessler wróciła do Łodzi, a Antonio Ciao Ciao Pizza pękało w szwach. - Ta pizza jest zawodowo pyszna. [...] Zupa jest obłędna. Jest bardzo gorąca - zachwalała Magda Gessler. - Życzę Wam powodzenia. Wydaje mi się, że je macie - dodała.

Właścicielka odżyła, nowi klienci zaczęli rezerwować stoliki, zatem rewolucja udana.

"Kuchenne rewolucje" - kiedy i gdzie oglądać?

Nowe odcinki "Kuchennych rewolucji" w każdy czwartek o godzinie 21:30 na antenie TVN oraz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości