Figurki i ozdoby z masy solnej to dobry pomysł na prezent dla babci i dziadka, a także sposób na zachowanie pamiątek po dziecięcej kreatywności. Warto jednak wiedzieć, jak powinno przebiegać pieczenie masy solnej, by uzyskać piękne i jednocześnie trwałe dekoracje.
Jak zrobić masę solną?
Wśród krążących w internecie przepisów na masy plastyczne można znaleźć te z dodatkiem kleju, mąki ziemniaczanej, pianki do golenia i wiele innych wariantów. Jednak to właśnie podstawowy, znany od wielu lat przepis na masę solną sprawdzi się najlepiej, a przy tym jest najtańszy w wykonaniu. Do wykonania masy potrzebne będą:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka drobnoziarnistej soli,
- 1/2 szklanki wody.
Dzieci
Mąkę należy zmieszać z solą, następnie dolać zimnej wody i wyrabiać masę ręcznie, aż uzyska się zwartą, gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jednak z podanych proporcji masa wyszła zbyt rzadka, należy dodać trochę mąki. Docelowo należy uzyskać podobną konsystencję do ciasta na pierogi.
Wiedząc, jak się robi masę solną, można przystąpić do tworzenia dowolnych form – figurek, ozdób choinkowych, świeczników lub małych miseczek. Możliwości jest naprawdę wiele. Jak przechowywać masę solną, jeśli zostanie jej trochę po skończonej pracy? Ponieważ jest ona wykonana na bazie wody i pozbawiona konserwantów, można przechowywać ją w lodówce najwyżej 2–3 dni. Powinna znaleźć się w szczelnym opakowaniu, np. foliowym woreczku lub plastikowym pudełku z pokrywką. Jednak najlepiej będzie za każdym razem przygotować ją od nowa, zwłaszcza jeśli ma służyć do zabawy.
Jak utwardzić masę solną?
Masa wykonana z przepisu powyżej wymaga wysuszenia w piekarniku. Gotowe figurki należy rozłożyć na papierze do pieczenia i posmarować olejem za pomocą pędzelka, co zapobiegnie ich pękaniu. Aby osiągnąć pożądaną trwałość wykonanych ozdób, warto wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze piec masę solną. Przede wszystkim piekarnik nie może być za bardzo rozgrzany – wystarczy 70–80 st. C. Ozdoby z masy solnej powinny suszyć się przez godzinę, jeśli są grubości maksymalnie 1,5 cm. Grubsze figurki będą wymagały dłuższego suszenia (nawet do 2 godzin).
Istnieją także przepisy na masę solną bez pieczenia. Wystarczy do podanych składników dodać łyżkę oleju oraz 2 płaskie łyżki kleju Wikol. Należy wtedy pamiętać, że ciasto będzie szybciej zasychać i należy pospieszyć się z wycinaniem kształtów. Jak długo schnie masa solna wzbogacona klejem? Cienkie ozdoby, np. choinkowe, w odpowiednio suchym mieszkaniu będą twarde już po kilku dniach. W przypadku większych elementów trzeba czekać nawet 2 tygodnie, a w wilgotnych pomieszczeniach ozdoby mogą w ogóle nie wyschnąć, dlatego dla pewności warto skorzystać z opcji suszenia w piekarniku.
Co można zrobić z masy solnej wspólnie z dziećmi?
Kiedy przygotowuje się masę solną dla dzieci kilkuletnich, nie warto oczekiwać spektakularnych efektów ich działań. Na tym etapie styczność z masami plastycznymi ma dostarczać bodźców dotykowych, ćwiczyć sprawność dłoni dziecka i po prostu stanowić dobrą zabawę. Jednak większe dzieci chętnie zaangażują się w tworzenie konkretnych kształtów. Najpierw będą to kulki i wałki – podstawa, od której warto wyjść, by później tworzyć trudniejsze formy. Później można spróbować wspólnego przygotowania ozdób świątecznych z masy solnej. Ciasto należy rozwałkować i wycinać dowolne kształty foremkami do pierniczków. Masa solna bez wypiekania wymaga odczekania co najmniej kilku dni, ale wersja upieczona będzie gotowa do ozdabiania już po ostygnięciu.
Czym malować masę solną?
Nie wystarczy wiedzieć, z czego robi się masę solną i jak ją utwardzić. Równie istotnym krokiem jest pomalowanie gotowych ozdób. Małym dzieciom wystarczy zaproponować zwykłe nietoksyczne farby plakatowe, ale dla uzyskania bardziej profesjonalnego efektu warto sięgnąć po trwalsze i lepiej napigmentowane farby. Doskonale sprawdzą się np. akrylowe, które mają żywe kolory, są stosunkowo tanie i nie wymagają rozcieńczania terpentyną. Kiedy kolorowe ozdoby z masy solnej są już wysuszone, można dodatkowo zabezpieczyć je matowym lakierem. Można także zabarwić masę na etapie wyrabiania ciasta. Doskonale sprawdzą się barwniki spożywcze. Dobrym wyborem są również naturalne barwniki, np. matcha (kolor zielony), kilka kropel soku z buraka (kolor różowy) albo kurkuma (kolor żółty).
Ozdoby choinkowe z masy solnej
Z tak przygotowanej masy solnej można zrobić ozdoby choinkowe. Wystarczy nam do tego nożyk lub wykrawaczki do ciastek. Wystarczy masę rozwałkować, tak, jak ciasto, a następnie wykrawać z niej kształty. Ponadto, masę solną można barwić, zarówno barwnikami spożywczymi, jak i kakaem, sokiem z buraków czy kurkumą, a także dodając niewielką ilość farb akrylowych. Przed suszeniem warto zrobić w nich dziurkę wykałaczką, aby po wypieczeniu założyć sznureczek, dzięki któremu zawiesimy je na choince.
Wypieczone ozdoby można dodatkowo farbować i malować, przykleić do nich różnokolorowe tasiemki i inne ozdoby. Wybierając kolory warto kierować się tymi, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem, czyli czerwienie, zielenie, biel lub odcienie niebieskiego.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Oryginalne ozdoby świąteczne w różnych regionach świata. Niektóre z nich mogą zaskoczyć
- Ozdoby świąteczne, którymi łatwo udekorujesz dom
- Jak odnowić stare bombki?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Elena Abrosimova/iStockphoto