W roli głównej - awokado

W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik przygotował dla nas potrawy bazujące na awokado. Czy wiedzieliście, że awokado można przygotować na wiele sposobów, również na słodko? Co powiecie na praliny z awokado i pistacjami?

Praliny z awokado

Składniki:

100 ml śmietanki 36%

100 g ciemnej czekolady

łyżka masła

100 g zmiksowanego miąższu z awokado

siekane pistacje zielone do obtoczenia

Przygotowanie:

Obieramy awokado i blendujemy go. Następnie gotujemy śmietankę, wyłączymy ogień i dodajemy czekoladę. Mieszamy do powstania płynnej konsystencji. Na końcu dodajemy masło. Gdy masa nam stężeje dodajemy mus z awokado i mieszamy. Robimy kuleczki i obtaczamy w siekanych pistacjach.

Stek wołowy z salsą z awokado

Składniki:

2 steki wołowe

marynata:

kilka gałązek rozmarynu

główka czosnku

olej

salsa:

1 miękkie awokado

sok z 1 limonki

mały pęczek kolendry

2 obrane pomidory bez pestek

oliwa

2-3 bataty

Przygotowanie:

Marynujemy mięso przez ok 10 godzin. Do salsy wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do soku z limonki dodajemy oliwę oraz sól. Na samym końcu gotujemy bataty i podajemy ugotowane wraz ze stekiem oraz salsą.

Sałatka z gruszkami i awokado

Składniki:

świeży szpinak

2 gruszki

ser feta

awokado

cukier

białe wino

1 świeże chili

łyżka masła

truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, układamy na talerzu. Na patelni roztapiamy cukier i karmelizujemy na nim pokrojone w kostkę gruszki z masłem, które następnie polewamy winem. Siekamy chili, kroimy ser feta w kostkę oraz awokado. Wszystko układamy na szpinaku i dekorujemy truskawkami. Opcjonalnie możemy polać winegretem.

Szybka sałatka z awokado i papają

Składniki:

roszponka

awokado

dojrzała papaja

limonka

200 g krewetek

masło

kolendra

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim krewetki z odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Na roszponce układamy pokrojone w kostkę awokado, świeżą papaje, krewetki oraz posypujemy kolendrą. polewamy oliwą, doprawiamy do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!