Praliny z awokado
Składniki:
100 ml śmietanki 36%
100 g ciemnej czekolady
łyżka masła
100 g zmiksowanego miąższu z awokado
siekane pistacje zielone do obtoczenia
Przygotowanie:
Obieramy awokado i blendujemy go. Następnie gotujemy śmietankę, wyłączymy ogień i dodajemy czekoladę. Mieszamy do powstania płynnej konsystencji. Na końcu dodajemy masło. Gdy masa nam stężeje dodajemy mus z awokado i mieszamy. Robimy kuleczki i obtaczamy w siekanych pistacjach.
Stek wołowy z salsą z awokado
Składniki:
2 steki wołowe
marynata:
kilka gałązek rozmarynu
główka czosnku
olej
salsa:
1 miękkie awokado
sok z 1 limonki
mały pęczek kolendry
2 obrane pomidory bez pestek
oliwa
2-3 bataty
Przygotowanie:
Marynujemy mięso przez ok 10 godzin. Do salsy wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do soku z limonki dodajemy oliwę oraz sól. Na samym końcu gotujemy bataty i podajemy ugotowane wraz ze stekiem oraz salsą.
Sałatka z gruszkami i awokado
Składniki:
świeży szpinak
2 gruszki
ser feta
awokado
cukier
białe wino
1 świeże chili
łyżka masła
truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, układamy na talerzu. Na patelni roztapiamy cukier i karmelizujemy na nim pokrojone w kostkę gruszki z masłem, które następnie polewamy winem. Siekamy chili, kroimy ser feta w kostkę oraz awokado. Wszystko układamy na szpinaku i dekorujemy truskawkami. Opcjonalnie możemy polać winegretem.
Szybka sałatka z awokado i papają
Składniki:
roszponka
awokado
dojrzała papaja
limonka
200 g krewetek
masło
kolendra
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim krewetki z odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Na roszponce układamy pokrojone w kostkę awokado, świeżą papaje, krewetki oraz posypujemy kolendrą. polewamy oliwą, doprawiamy do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN