Marynowana sałatka z pomidorów koktajlowych
Składniki:
500 g pomidorów koktajlowych
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól, pieprz, bazylia
1,5 łyżki miodu
pęczek bazylii
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy z oliwą, octem i miodem. Dodaj pomidorki przekrojone na pół i delikatnie wymieszaj, by pomidorki się nie rozpadły. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj ze świeżą bazylią.
Gazpacho po tajsku
Składniki:
5 dużych pomidorów bez skóry
3 ząbki czosnku obrane z łupinek
1 trawa cytrynowa obrana ze skórki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
1 papryka pokrojona na kawałki
1 szalotka
imbir wielkości kciuka obrany ze skórki
sok z 1 limonki
3-5 łyżek sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
1 łyżka pasty chili
garść tajskiej bazylii
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
1 puszka mleka kokosowego
2 papryczki chili pokrojona na mniejsze kawałki
Do dekoracji: kilka krewetek, olej kokosowy, płatki kokosowe, papryczka chili
Przygotowanie:
W blenderze umieść pomidory, ogórka, paprykę, szalotki oraz czosnek. Dodaj trawę cytrynową, imbir, sok z cytryny, cukier palmowy, pastę chili, chili i świeże zioła. Dodaj mleko kokosowe i sos rybny i zmiksuj całość na gładką masę. Przełóż do miseczek lub szklanek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem podsmaż krewetki ma oleju kokosowym. Dodaj chili. Udekoruj nimi chłodnik i posyp płatkami kokosowymi.
Włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem
Składniki:
10 pomidorów malinowych przekrojonych na połówki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku drobno posiekanego
1 duża cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
szczypta oregano
szczypta bazylii suszonej
szczypta pomidorów suszonych w przyprawie
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka liści świeżego oregano
Składniki na łososia:
500 g łososia bez skóry
1 duża łyżka masła
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki
szczypta suszonych pomidorów w przyprawie
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
50 g fety twardej
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 150 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. W dużej misce wymieszaj pomidory z czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek, oregano, suszoną bazylią, solą, pieprzem i suszonymi pomidorami w przyprawie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść pomidory na blaszce, tak by skórką dotykały spodu blachy. Na wierzchu pomidorów ułóż świeży tymianek i fetę. Zapiekaj w piekarniku przez około 30 min w 150 st. C. Następnie zwiększ temperaturę do 180 st. C i zapiekaj jeszcze 5 minut.
W tym czasie przygotuj łososia. Rozgrzej na patelni masło, dodaj czosnek i pokrojoną cytrynę. Wrzuć łososia i dodaj przyprawy. Podsmażaj przez kilka minut aż łosoś całkowicie się upiecze. Na koniec dodaj pietruszkę. Przed podaniem udekoruj pomidory łososiem na wierzchu i dodaj jeszcze odrobinę fety.
Pomidorowa pasta do warzyw
Składniki:
500 g fasoli białej
4 ząbki czosnku
20 ml oleju sezamowego
sok z 1 cytryny
3 łyżki orzechów pini
100 g suszonych pomidorów w oleju + olej
pęczek bazylii
100 g parmezanu tartego
1 łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie
1 łyżeczka garam masala
sól
pieprz
Dodatkowo:
2 miękkie awokado
kilka marchewek baby
kilka czarnych oliwek
garść rukoli
5 kromek żytniego chleba na zakwasie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty zmiksuj blenderem. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, to dodaj oliwy z pomidorów. Podawaj z dodatkiem oliwek, awokado, marchewkami i chlebem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN