W pomidorowej kuchni DDTVN: gazpacho

Zaczyna się sezon na pomidory, z tej okazji Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: marynowaną sałatkę z pomidorów koktajlowych, tajskie gazpacho z pomidorami, włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem i pomidorowa pastę do warzyw.

Marynowana sałatka z pomidorów koktajlowych

Składniki:

500 g pomidorów koktajlowych

1/4 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki octu jabłkowego

przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól, pieprz, bazylia

1,5 łyżki miodu

pęczek bazylii

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy z oliwą, octem i miodem. Dodaj pomidorki przekrojone na pół i delikatnie wymieszaj, by pomidorki się nie rozpadły. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj ze świeżą bazylią.

Gazpacho po tajsku

Składniki:

5 dużych pomidorów bez skóry

3 ząbki czosnku obrane z łupinek

1 trawa cytrynowa obrana ze skórki

1/2 ogórka pokrojonego na kawałki

1 papryka pokrojona na kawałki

1 szalotka

imbir wielkości kciuka obrany ze skórki

sok z 1 limonki

3-5 łyżek sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego

1 łyżka pasty chili

garść tajskiej bazylii

garść świeżej mięty

garść świeżej kolendry

1 puszka mleka kokosowego

2 papryczki chili pokrojona na mniejsze kawałki

Do dekoracji: kilka krewetek, olej kokosowy, płatki kokosowe, papryczka chili

Przygotowanie:

W blenderze umieść pomidory, ogórka, paprykę, szalotki oraz czosnek. Dodaj trawę cytrynową, imbir, sok z cytryny, cukier palmowy, pastę chili, chili i świeże zioła. Dodaj mleko kokosowe i sos rybny i zmiksuj całość na gładką masę. Przełóż do miseczek lub szklanek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem podsmaż krewetki ma oleju kokosowym. Dodaj chili. Udekoruj nimi chłodnik i posyp płatkami kokosowymi.

Włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem

Składniki:

10 pomidorów malinowych przekrojonych na połówki

1/3 szklanki oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku drobno posiekanego

1 duża cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę

szczypta oregano

szczypta bazylii suszonej

szczypta pomidorów suszonych w przyprawie

sól

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka liści świeżego oregano

Składniki na łososia:

500 g łososia bez skóry

1 duża łyżka masła

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 cytryna pokrojona w cienkie plasterki

szczypta suszonych pomidorów w przyprawie

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

sól do smaku

świeżo mielony pieprz do smaku

50 g fety twardej

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 150 st. C. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. W dużej misce wymieszaj pomidory z czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek, oregano, suszoną bazylią, solą, pieprzem i suszonymi pomidorami w przyprawie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść pomidory na blaszce, tak by skórką dotykały spodu blachy. Na wierzchu pomidorów ułóż świeży tymianek i fetę. Zapiekaj w piekarniku przez około 30 min w 150 st. C. Następnie zwiększ temperaturę do 180 st. C i zapiekaj jeszcze 5 minut.

W tym czasie przygotuj łososia. Rozgrzej na patelni masło, dodaj czosnek i pokrojoną cytrynę. Wrzuć łososia i dodaj przyprawy. Podsmażaj przez kilka minut aż łosoś całkowicie się upiecze. Na koniec dodaj pietruszkę. Przed podaniem udekoruj pomidory łososiem na wierzchu i dodaj jeszcze odrobinę fety.

Pomidorowa pasta do warzyw

Składniki:

500 g fasoli białej

4 ząbki czosnku

20 ml oleju sezamowego

sok z 1 cytryny

3 łyżki orzechów pini

100 g suszonych pomidorów w oleju + olej

pęczek bazylii

100 g parmezanu tartego

1 łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie

1 łyżeczka garam masala

sól

pieprz

Dodatkowo:

2 miękkie awokado

kilka marchewek baby

kilka czarnych oliwek

garść rukoli

5 kromek żytniego chleba na zakwasie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty zmiksuj blenderem. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, to dodaj oliwy z pomidorów. Podawaj z dodatkiem oliwek, awokado, marchewkami i chlebem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości