W naszej kuchni słodkie sztabki złota

W kuchni Dzień Dobry Wakacje same pyszne słodkości: rolada malinowa, babeczki kruche z owocami i słodkie… sztabki złota. Przygotowali je dla nas: mistrz cukiernictwa Jacek Dzikowski i wicemistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Oskar Kamiński.

Sztabki złota

Składniki:

Biszkopt 10 dkg:

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

20 g kakao

50 g cukru

60 g mąki

2 jajka

Genaż:

2 garście orzechów laskowych

150 g śliwek w zalewie cukrowej

masa cukiernicza do dekoracji

250 g prażonego nugatu

Rolada malinowa bez mąki

Składniki:

50 g drobno mielonego cukru

300 ml śmietanki tortowej

25 ml likieru framboise

500 g świeżych malin

50 g cukru pudru

50 ml wody

maliny do dekoracji

Biszkopt”

175 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 łyżeczki kakao

odrobina masła

6 jajek

Babeczki kruche z owocami

Składniki:

Korpusy z ciasta kruchego:

szczypta proszku do pieczenia

50 g syropu ziemniaczanego

520 g mąki pszennej

200 g cukru pudru

25 ml mleka

200 g masła

2 jajka

Krem waniliowy:

owoce sezonowe do dekoracji

cukier waniliowy

125 g mąki pszennej

600 ml mleka

250 g cukru

5 jajek

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!