Przepiórka czosnkowa z chimichurri
Składniki:
2 przepiórki
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sos chimichurri:
1 pęczek natki pietruszki
1/4 szklanki listków oregano
1/4 szklanki listków kolendry
1,5 ząbka czosnku
1 zielona papryczka chili
1 malutka cebulka szalotka
4 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
sól morska
grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Przepiórkę myjemy, przekrawamy kręgosłup i łamiemy mostek, wkładamy do przypraw i odkładamy na godzinę. Następnie nagrzewamy oliwę i smażymy 6 min. od strony skóry, następnie 3 min. z drugiej.
Sos chimichurri: natkę płuczemy, odrywamy liście i wkładamy je do pojemnika blendera lub rozdrabniacza, dodajemy liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki cebulkę, wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Miksujemy pozostawiając drobne kawałeczki składników.
Szaszłyk drobiowy z cukinią w tzatzikach
Składniki:
300 g piersi z kurczaka
3 cukinie
1 papryka czerwona
2 cebule
2 ogórki zielone
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18 proc.
Ziemniak pieczony w czosnku
Składniki:
4 ziemniaki
8 ząbków czosnku
50 ml oleju
świeży rozmaryn
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na pół miękko, nacinamy i wkładamy czosnek oraz sypiemy przyprawami. Wkładamy do foli aluminiowej i pieczemy w 190 st. C przez 20 min.
Kaszana w kapuście z karmelizowaną czerwona cebulą
Składniki:
4 kaszanki
4 cebule czerwone
500 g kapusty
100 g cukru
folia aluminiowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy w wodzie, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy ją na kawałku foli, na to układamy kaszankę i układamy na grilla na 15 min. Cukier rozpuszczamy, dodajemy masło i cebule, i smażymy do miękkości.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN