Pierogi z kapustą
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej
- mała główka świeżej kapusty
- grzyby suszone
- pieprz, sól, liście laurowe, majeranek,
Ciasto:
- kilogram mąki
- cztery łyżki oleju
- 2 jajka
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Farsz: Kapustę płuczemy, świeżą szatkujemy, a następnie gotujemy w wywarze. Dodajemy przyprawy oraz grzyby. Ciasto: Mąkę wyrabiamy z olejem, jajkami i wodą, a następnie wałkujemy. Wycinamy kółeczka, które następnie nadziewamy farszem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
Barszcz:
- 1 kilogram buraków
- marchewka
- pietruszka korzeń
- seler
- kapusta
- por
- suszone grzybki
- kostki rosołowe
- pieprz, sól, czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
- cebula
- kostki rosołowe
- 2 łyżki cukru
- łyżka soli
- ocet lub cytryna
Sposób przygotowania:
Buraczki i jarzyny kroimy w plasterki i gotujemy. Osobno przygotowujemy wywar z rosołków. Kiedy buraczki „puszczą” kolor, odcedzamy i uzyskany w ten sposób wywar łączymy z rosołem. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem oraz octem lub cytryną.
Uszka do barszczu:
- kilogram suszonych grzybów (mogą być podgrzybki lub borowiki)
- cebula
- pieprz, sól
- 1 kilogram mąki
- cztery łyżki oleju
- 2 jajka
- szklanka wody
Zupa grochowa
Składniki:
- pół kilo grochu
- jarzyny (cebula, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soli
- pieprz
- majeranek
- liście laurowe
- natka pietruszki
- mąka
- masełko
Sposób przygotowania:
Jarzyny trzemy na tarce i dusimy na masełku. W międzyczasie gotujemy groch w wywarze z kostek rosołowych. Uduszone warzywa dodajemy do grochu, doprawiamy. Trzy łyżki mąki rumienimy na masełku i także dodajemy do wywaru. Z mąki, jajka i wody robimy ciasto i trzemy na tarle do gotowej zupy, usypując w ten sposób kluseczki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN