Szparagi. Warto je jeść!

Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.

Krem z białych szparagów

Składniki:

250 g białych szparagów

2 ziemniaki

1/2 pora

1/4 szklanki śmietanki kremówki

Gałka muszkatołowa

1 łyżeczka masła

Sól, pieprz

Do podania - koperek

1/2 l bulionu

Przygotowanie:

Szparagi oczyszczamy z włókien, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy masło, szklimy drobno posiekany por. Dorzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.

Łosoś w cieście francuskim zapiekany z zielonymi szparagami

Składniki:

5 szt. szparagów zielonych

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka koperku, drobno posiekanego

1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej

Sok z cytryny – do smaku

Sól i pieprz - do smaku

Jajko - do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Z łososia odkrój skórę, ułóż na płacie ciasta francuskiego. Posól i popieprz. Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach. Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 20 minut. Podawaj od razu.

Risotto ze szparagami

Zielone szparagi ok. 3 szt. na porcję

Ryż arbiorio - 70 g na porcję

1/2 litra bulionu

1 szalotka

2 łyżki parmezanu

1 łyżka masła

2łyżki oliwy

sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szparagi, przypraw do smaku i odstaw. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Dolej 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Zdejmij z ognia i dodaj parmezan. Dopraw do smaku. Zdejmij z „ognia”. Dodaj zimne masło, wymieszaj.

Składniki:

2 kromki pszennego pieczywa (na grzanki)

8 zielonych szparagów

1 łyżka oliwy

2 plastry szynki dojrzewającej

Jajko w koszulce:

jajko

1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Zamieszaj wodę. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej, ciągle wirującej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Od szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Szynkę usmaż na chrupko. Na grzance ułóż szynkę, szparagi i jajko w koszulce. Oprósz pieprzem, skrop oliwą, podawaj na ciepło.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości