Krem z białych szparagów
Składniki:
250 g białych szparagów
2 ziemniaki
1/2 pora
1/4 szklanki śmietanki kremówki
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz
Do podania - koperek
1/2 l bulionu
Przygotowanie:
Szparagi oczyszczamy z włókien, kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy masło, szklimy drobno posiekany por. Dorzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.
Łosoś w cieście francuskim zapiekany z zielonymi szparagami
Składniki:
5 szt. szparagów zielonych
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka koperku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej
Sok z cytryny – do smaku
Sól i pieprz - do smaku
Jajko - do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie:
Z łososia odkrój skórę, ułóż na płacie ciasta francuskiego. Posól i popieprz. Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach. Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 o C na 20 minut. Podawaj od razu.
Risotto ze szparagami
Zielone szparagi ok. 3 szt. na porcję
Ryż arbiorio - 70 g na porcję
1/2 litra bulionu
1 szalotka
2 łyżki parmezanu
1 łyżka masła
2łyżki oliwy
sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szparagi, przypraw do smaku i odstaw. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Dolej 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Zdejmij z ognia i dodaj parmezan. Dopraw do smaku. Zdejmij z „ognia”. Dodaj zimne masło, wymieszaj.
Składniki:
2 kromki pszennego pieczywa (na grzanki)
8 zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
2 plastry szynki dojrzewającej
Jajko w koszulce:
jajko
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Zamieszaj wodę. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej, ciągle wirującej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Od szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Szynkę usmaż na chrupko. Na grzance ułóż szynkę, szparagi i jajko w koszulce. Oprósz pieprzem, skrop oliwą, podawaj na ciepło.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN