Scones z kawałkami czekolady
Składniki:
4 duże jajka
2 łyżki drobnego cukru
375ml maślanki
100g roztopionego masła
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki soli
140g grubo posiekanej czarnej czekolady
Sos czekoladowy
Karmelizowane gruszki
3 gruszki (bez ogryzka i skórki)
2 łyżeczki soku z cytryny
15g nie solonego masła
100g cukru pudru
Przygotowanie:
Gruszki pokrój w kawałki o grubości ok 1 cm. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier i gruszki, podgrzewaj, aż owoce się skarmelizują ok. 8-10 minut. W misce ubij jajka z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Dodaj maślankę i połowę masła, wsyp mąkę, sodę, proszek, sól i czekoladę. Smaż na teflonowej patelni. Na jedno ciastko powinna pójść łyżka ciasta. Smaż 1-2 minuty, a kiedy pojawią się bąbelki, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Podawaj z sosem czekoladowym i karmelizowanymi gruszkami.
Pizze z figami i marcepanem
Skłądniki:
10 fig pokrojonych na grube plastry
300g marcepana
300g ciasta francuskiego
cukier puder
Przygotowanie:
Na omączonej stolnicy rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, aż do wielkości ok 60 cm. Pozostaw na 2-3 minuty, żeby odpoczęło. Wytnij z ciasta krążki o średnicy 15 cm używając obręczy do wykrawania pączków albo szklanki. Rozwałkuj marcepan tak cienko, jak tylko potrafisz i też wytnij z niego krążki. Ułóż krążki marcepanowe na krążkach z ciasta, a na wierzchu rozłóż figi. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami.
Macerowane suszone śliwki nadziewane niebieskim serem
Składniki:
150ml soku z ananasa
30g uprażonych orzechów makadamia
30g suszonych śliwek bez pestek
100g pokruszonego sera pleśniowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka porto
Przygotowanie:
Namocz śliwki w soku z ananasa przez 24 godziny. Wymieszaj ser z orzechami makadamia, pieprzem, śmietaną i porto. Nałóż do śliwek. Ułóż śliwki na talerzu, posyp cynamonem i cukrem pudrem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN