Sałata Waldorf z jabłkami i tuńczykiem
Składniki:
3 pokrojone czerwone jabłka ze skórką
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
seler naciowy
sałata rzymska (można zastąpić dowolną sałatą: cykoria, roszponka, rukola
1/4 szklanki orzechów włoskich
jogurt naturalny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką, skropić sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Dodać do nich pokrojony w talarki seler naciowy, kawałki tuńczyka. Jogurt doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać razem z jabłkami. Odstawić aby składniki się przegryzły. Orzechy podprażyć na patelni. NA talerzach wykładać sałatę, na nią mieszankę jabłka, tuńczyka, selera. Na sam koniec dodać orzechy.
Koszyczki z prażonymi jabłkami i kremem
Składniki na ciasto:
100 g cukru
100 g mąki
100 g masła
2 białka
Składniki na prażone jabłka:
4 jabłka
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka masła
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki miodu
Ciasto do koszyczków:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać i połączyć z cukrem i białkami. Powoli dodawać roztopione masło.
Umieścić w lodówce na 20 min. Na blaszce wyłożonej papierem wykładać ciasto i formować w krążki. Piec 7-8 min w 220C. Kiedy zrobią się złote wykładać pojedynczo na obrócone do góry dnem szklanki i tak wystudzić. Po wystudzeniu napełniać prażonymi jabłkami i kremem.
Prażone jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać cynamon, imbir, brązowy cukier i jabłka. Dusić do momentu kiedy jabłka będą miękkie.
Krem:
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
Budyń z jabłkami
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleko,
4 łyżki cukru cukier
herbatniki maślane
2 jabłka
Przygotowanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja zazwyczaj do budyniu pod koniec dodaje łyżkę masła wtedy jest jeszcze bardziej aksamitny.
Przegotowany budyń wylewać do salaterek na przemian przekładając ciasteczkami maślanymi i startym jabłkiem czyli np. łyżką budyniu, herbatniki, jabłka, łyżka budyniu, herbatniki itd. należy zakończyć warstwa budyniową.
Ciasto z octem i jabłkami
Składniki (na formę 21×21 lub tortownicę o średnicy 23cm):
filiżanka = szklanka 250ml
3 filiżanki maki pszennej
2 filiżanki cukru
1/2 filiżanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 filiżanki gorącej wody
3/4 filiżanki oleju
2 łyżki octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Na wierzch: 2 jabłka, cukier brązowy, płatki migdałów. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć jabłka, posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180 C.
Ekspresowa szarlotka pod owsiana kruszonką
Składniki:
400 g pokrojonego w kostkę jabłka
1/2 cytryny
wanilia
15 g cukru
100 g masła
100 g cukru
100 g mąki
100 g płatków owsianych
szczypta soli
40 g pistacji
20 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem, wanilią i świeżo startą skórką z cytryny. Umieść w wysmarowanej masłem foremce do ciasta.
Masło, cukier, mąkę, płatki owsiane i sól wymieszaj. Posyp na jabłka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C, na złoty kolor (około 20 minut).
Po wyjęciu z piekarnika posyp pistacjami i oprósz cukrem pudrem. Mozna podawać z lodami waniliowymi lub bita smietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN