Pyzy z mięsem i cebulką czy knedle ze śliwką?

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką, a także na słodko: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym.

Pyzy drożdżowe z curry

Składniki:

Ciasto:

250 ml mleka

20 g drożdży

500 g mąki pszennej

2 jajka

50 g masła

0,5 łyżeczki soli

Curry:

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka nasion gorczycy

0,5 łyżeczki kminu

3 cebule, pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku

Kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego

1 zielone chilli

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry

2 duże bataty (słodkie ziemniaki)

200 g mrożonego zielonego groszku

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

400 ml krojonych pomidorów (1 puszka)

Sól i pieprz

Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto na pyzy:

Drożdże rozpuścić w mleku i dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Dodać mąkę i rozpuszczone masło i sól. Wszystko wymieszać (jeśli ciasto jest za mokre lekko podsypać mąką). Zagnieść w kule i zagniatać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie uformować kulki wielkości bułek i ugotować na parze prze około 15 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i mleko kokosowe. Po około 10 minutach dodać groszek i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 10-15 minut. Podawać z pyzami drożdżowymi.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

1,8 kg mącznych ziemniaków

1 jajko

około 200 g mąki ziemniaczanej

Farsz:

4 nóżki z kaczki

1 cebula

Sól i pieprz

1 łyżeczka majeranku

Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Skórę na nóżkach ponacinać. Mocno przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w garnku o grubym dnie i zacząć smażyć aby wytopił się tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać odrobiną białego wina lub wody i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso obrać i razem z cebulką i częścią wytopionego tłuszczu zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Półtorej kilograma ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić na sicie aby ociekły. Ugotowane ziemniaki wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać tyle mąki żeby ciasto się nie kleiło można było je zagnieść. Z ciasta uformować równej wielkości kulki, lekko rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Zlepić i uformować na kształt gomółki masła. Gotować na gotującej się osolonej wodzie do momentu aż pyzy wypłyną. Podawać z podsmażoną cebulką na maśle.

Pyzy z owocami inaczej knedle śliwka mrożona i sos: masło z szałwią cukier

Składniki:

Ciasto:

1 kg mącznych ziemniaków

250 g mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka soli

Farsz:

2 paczki mrożonych śliwek

Masło szałwiowe:

100 g masła

5 łyżek cukru

1 łyżka posiekanej szałwii

Sos:

100 g masła

50 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie masło wymieszać z cukrem i szałwią na gładką i puszystą masę. Ziemniaki schłodzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę pszenną i sól. Wymieszać i i zagnieść na jednolitą masę. Uformować wałki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, na nim ułożyć połówkę śliwki, do środka nałożyć odrobinę masła szałwiowego. Ciasto zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Pyzy gotować w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno posiekane orzechy i podprażyć całość aż orzechy będą złoto-brązowe. Masłem polać pyzy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!