Materiał promocyjny

Pyszne bezy!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN bezowe szaleństwo! Anna Starmach postanowiła osłodzić nam początek tygodnia i przygotowała kilka pysznych deserów!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Beza Pavlova z wiśniami

Składniki:

Beza:

300 g drobnego cukru do wypieków

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

6 białek

Dodatki:

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g serka mascarpone

300 g mrożonych wiśni

250 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez około 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i 1 łyżką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym i wiśniami!

Beziki idealne

Składniki:

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

280 g drobnego cukru

szczypta soli

4 białka

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw do piekarnika o temperaturze 140 stopni na około 40 minut.

Deser bezowy

Składniki:

2 łyżeczki cukru waniliowego

400 g mrożonych truskawek

300 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

12 małych bezików

3 łyżki cukru

świeża mięta

Przygotowanie:

Truskawki przesyp do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj aż owoce zmiękną. Wtedy zmiksuj całość blenderem. Beziki pokrusz. Śmietankę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Na dno głębokich szklanek połóż warstwę pokruszonych bezików, przykryj je sosem truskawkowym, pokryj go bitą śmietaną, udekoruj bezikami i świeżą miętą.

Tarta jabłkowa z bezą

Składniki:

Ciasto:

szczypta soli

120 g masła

160 g mąki

40 g cukru

1 jajko

Farsz:

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła

6 jabłek

Beza:

100 g cukru

3 białka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je na patelnie razem z cukrem, masłem, sokiem z cytryny i cynamonem, smaż około 10 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do głębokiej formy na tartę. Ciasto pokryj papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po 10 minutach ściągnij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Wyciągnij tarte z pieca, ciasto pokryj jabłkami, wyłóż na nie bezę i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości