Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Beza Pavlova z wiśniami
Składniki:
Beza:
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
6 białek
Dodatki:
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g serka mascarpone
300 g mrożonych wiśni
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez około 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i 1 łyżką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym i wiśniami!
Beziki idealne
Składniki:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
280 g drobnego cukru
szczypta soli
4 białka
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw do piekarnika o temperaturze 140 stopni na około 40 minut.
Deser bezowy
Składniki:
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mrożonych truskawek
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
12 małych bezików
3 łyżki cukru
świeża mięta
Przygotowanie:
Truskawki przesyp do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj aż owoce zmiękną. Wtedy zmiksuj całość blenderem. Beziki pokrusz. Śmietankę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Na dno głębokich szklanek połóż warstwę pokruszonych bezików, przykryj je sosem truskawkowym, pokryj go bitą śmietaną, udekoruj bezikami i świeżą miętą.
Tarta jabłkowa z bezą
Składniki:
Ciasto:
szczypta soli
120 g masła
160 g mąki
40 g cukru
1 jajko
Farsz:
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
6 jabłek
Beza:
100 g cukru
3 białka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je na patelnie razem z cukrem, masłem, sokiem z cytryny i cynamonem, smaż około 10 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do głębokiej formy na tartę. Ciasto pokryj papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po 10 minutach ściągnij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Wyciągnij tarte z pieca, ciasto pokryj jabłkami, wyłóż na nie bezę i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN